Zo kun je je scherm opnemen op je computer of telefoon

Het scherm van je computer of telefoon opnemen. Wij doen het voor onze video's vaak als we je willen laten zien hoe een bepaalde app werkt, of als we willen dat je mee kan kijken tijdens het monteren. Een opgenomen scherm is dan een stuk minder gedoe dan een camera op het scherm richten en maar hopen dat alles scherp is. Om over flikkerend beeld maar niet te spreken!

In dit artikel leggen we uit hoe je het scherm kan opnemen van je telefoon en van je computer. We bespreken verschillende methodes, die allemaal gratis zijn. In de video hier beneden zie je ze allemaal. We raden je aan deze video eerst te kijken!

Mac scherm opnemen

Het scherm van je mac opnemen is super simpel. Klik rechts bovenin je scherm op het vergrootglas. Tik daar 'Quicktime' in.

Links bovenin, in de bovenste balk van je scherm, komt nu Quicktime te staan. Ga naar 'Archief' en klik op 'Nieuwe schermopname'. Volg daarna de instructies op je scherm!

Windows scherm opnemen

Voor Windows (en overigens ook voor Mac of andere systemen) kan je OBS gebruiken. OBS is een gratis programma waarmee je kan streamen. Maar dus ook je scherm kan opnemen!

Er zijn nogal wat settings die je kan aanpassen dus kijk zeker de video hierboven als je dat nog niet had gedaan. Dat legt het helderst uit hoe je met OBS kan werken.

Je kan OBS hier downloaden!

iPhone scherm opnemen

iPhones hebben de mogelijkheid het scherm op te nemen, zonder dat je daarvoor een externe app hoeft te downloaden. Het enige dat je moet doen is de optie toevoegen aan je scherm, en klaar ben je! Kijk de video hierboven over hoe je dat precies doet.

Samsung scherm opnemen

Bij een Android telefoon is het net wat minder handig dan bij een iPhone om een schermopname te maken. Maar het kan wel! Je hebt er alleen een externe app voor nodig.

Ik heb hiervoor AZ Screen Recorder gedownload. Wederom zie je in de video hoe je precies met deze app werkt.

Scherm filmen

Wil je toch je scherm filmen met een camera, in plaats van een schermopname? Ook dat kan! Het kan wel zijn dat je last krijgt van een flikkering in beeld, of banden die door je video gaan lopen.

Er staat een video in de planning waarin we uitleggen hoe je dit kan voorkomen! Houd ons Youtube kanaal in de gaten, dan komt hij binnenkort naar je toe 🙂

About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

[activecampaign form=5]

Lees meer

Comments 28

 1. Ik heb een kpn abonnement voor de tv en heb een programma gemist. Dat bewuste programma kan ik nog terugkijken maar wil dat ook op mijn mobiele opnemen. Is dat voor een Android toestel mogelijk? Ik heb het met de app screenrecorder geprobeerd maar dat lukt niet. Hij neemt dan wel iets op maar het scherm blijft zwart en er is geen geluid.
  Ben benieuwd en bij voorbaat dank voor een reactie.

  1. Post
   Author

   Hi Luc, ja dat hoor ik vaker dat streamers hun content beschermen op deze manier! Ik weet niet of en hoe je dit kunt omzeilen (en of dat legaal is ;)) dus ik kan je hier helaas niet bij helpen 🙂

 2. Hallo
  Hoe kan Ik dat drost effect uitzetten.
  In de video wordt er over gesproken en gedaan.
  Hoe kan ik dat doen.
  Dank voor de hulp

  Albert

  1. Post
   Author
 3. Hoi Grietje, ik heb AZ Screen Recorder gedownload maar het is me nog niet gelukt om hierbij ook het daadwerkelijke gesprek op te nemen. Wel de video maar dus geen audio. Is dit wel mogelijk?

  Groet,
  Ramon

  1. Post
   Author
   1. Ik krijg dan het volgende dan te zien: interne audio is momenteel niet toegestaan door Android. Gebruik uw luidspreker!

    Door de luidspreker hoor ik de ander wel maar wordt de audio niet opgenomen..

    1. Post
     Author

     Hmm…. Ik durf niet te zeggen of je dan intern nog ergens toestemming moet geven voor het gebruik van de interne audio door deze app (misschien in de settings van de app in de instellingen van je telefoon?) – anders durf ik het niet te zeggen. Dan zou je het (Engelstalig) moeten googlen of iemand anders specifiek ditzelfde probleem heeft gehad 🙂

  1. Post
   Author

   Hoi Joop, ja dat is zeker mogelijk! Hoe je dat doet hangt af van de methode die je gebruikt. Gebruik je Quicktime (mac) dan gaat het als het goed is automatisch en anders moet je even onder ‘opties’ kijken – dan zie je of de interne microfoon van de computer wordt gebruikt. Op de Samsung hangt het af van het programma dat je gebruikt, maar meestal kan je het bij de opties wel instellen!

   1. maar dan gebruik je toch niet intern geluid? Dan neemt je interne microfoon toch het externe geluid op? Of begrijp ik het niet goed? Is er ook een mogelijkheid om het geluid te rippen net zoals het beeld wordt opgenomen?

    1. Post
     Author

     Dat is een goede vraag. Met een schermopname met bijvoorbeeld Quicktime neem je inderdaad niet het interne geluid ook op. Van de methode die jij nu noemt weet ik niet hoe dat zou moeten..

  1. Post
   Author

   Hi Esther! Het is lastig van afstand te zeggen wat er precies misgaat 🙂 Bij schermopnames is het zo dat als je die aanzet je aanvankelijk zwart beeld ziet (droste effect), en dat pas weg krijgt als je obs klein maakt. Als het gaat om het aansluiten van een camera kan ik helaas zo niet zeggen wat het kan zijn!

 4. Gezien de Coron-toestanden zou ik een opname willen maken voor mijn afstandsles. Ik werk zelf op een Mac, maar de cursisten thuis op windows. Kunnen zij de opnames van deze Mac eenvoudig openen op hun eigen divices?

  1. Post
   Author

   Hi Katelijne, dat hangt er een beetje vanaf welk bestandsformaat je gebruikt 🙂 .mp4 zou altijd moeten werken en hoewel .mov ontwikkeld is door apple kan je het als het goed is op Windows ook afspelen! Als je livestreamt en een online streamdienst gebruikt heb je dit probleem sowieso niet 🙂

 5. Hoi, Ik ben zelf fan van PowerPoint voor screen recording om instructiefilmpjes te maken voor mijn klas. Omdat je een storyboard kunt maken in PPT en dan eenvoudig screenrecording kunt doen of een ingesproken dia opnemen en zo je hele verhaal opbouwen. Uiteindelijk maak ik dan van alles een mp4 en klaar.

  1. Post
   Author
 6. Hallo Grietje,

  een hele leuke en fijne uitleg dank u wel hiervoor!
  Ik wil graag tijdens een opnamen zien wanneer de muis klikt, weet u toevallig hoe dit werk? en wat helemaal gaaf is wanneer de toetsen op u scherm te zien zijn die u in toets?

  groet Jeroen

  1. Post
   Author

   Hi Jeroen,

   Ja ik snap wat je bedoelt! Dat is inderdaad superhandig 🙂 Wij gebruiken dat zelf niet en ik zou eerlijk gezegd zo ook niet weten hoe je dit doet. Ik denk met een extern programmatje of een soort plugin. Ik zou het even (Engelstalig) googlen, iets van highlighting mouse clicks screenrecord oid 🙂 Dan kom je vast methodes tegen! 😀
   Veel succes!

  1. Post
   Author
 7. Hoi! Ik heb een vraag over de video. Door jouw uitleg lukt het mij om mijn scherm op mijn Iphone op te nemen. Hier zit dan alleen geen geluid bij. Kan ik dit apart nog instellen? Alvast bedankt!

  1. Post
   Author

   Hoi Mieke, wat goed! Fijn dat dat lukt! Als ik het goed heb (ik heb hier een samsung dus kan het niet direct proberen) helpt het om de opnameknop lang ingedrukt te houden. Je zou dan opties moeten krijgen en ook geluid aan en uit moeten kunnen zetten! Lukt dit? 🙂 Groetjes, Grietje

   1. Haj Grietje, Je hebt helemaal gelijk! Als ik de opnameknop iets langer indruk krijg ik de optie om de microfoon in of uit te schakelen. Bedankt!

    1. Post
     Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.