video bewerken imovie

Video bewerken: de basics van Apple’s iMovie

iMovie is een gratis programma van Apple, wat ingebouwd zit in het besturingssysteem van Mac. Als je zelf wil beginnen met video bewerken, dan is iMovie mijn absolute nummer 1 aanrader.

Betaalde programma's

Naast iMovie is er natuurlijk een reeks betaalde (en dure!) programma's om mee te monteren, waarvan je vast wel eens gehoord hebt. Met als bekendsten Adobe Premiere Pro en Final Cut Pro.

De betaalde programma's bieden meer opties en maken het gemakkelijker om het maximale uit je video te halen. Het nadeel is dat ze, door die uitgebreide opties, ook lastiger zijn om te leren als je net begint.  Een slimme methode is om te beginnen met leren van monteren met een gratis, eenvoudig programma zoals iMovie, waarna de stap naar een betaald programma minder groot en ingewikkeld is.

De mogelijkheden van iMovie

Maar voor een eenvoudige video is iMovie zeker goed genoeg. Het programma biedt je de volgende mogelijkheden:

 • Combineren van divers materiaal zoals video's, foto's en audio
 • Toevoegen van titels en overgangen
 • Bewerken van de audio levels
 • Slowmotion en fastmotion
 • Het gebruik van meerdere video- en audiolagen

Daarnaast is het goed om te weten dat iMovie (net als alle montage programma's) non-destructief werkt. Dat betekent dat de video's die je gebruikt in je montage niet worden aangetast door het videobewerkingsprogramma.

Wat het programma doet is in feite werken met referenties naar je video clips. Als je uiteindelijk je video exporteert uit het programma, dan bouwt hij daar een nieuwe video van, en laat nog steeds je originele videobestanden onaangeraakt op je schijf staan.

De Tutorial

In onderstaande tutorial leggen we je van A tot Z uit hoe iMovie werkt. Als je het programma nog helemaal niet kent, raden we je aan de video eerst rustig eens helemaal te bekijken.

Wil je doorklikken naar een specifiek onderdeel van de video? Open hem dan in Youtube, en kijk in de omschrijving. We hebben daar tijdcodes staan die gekoppeld zijn aan de verschillende onderwerpen die in de video worden behandeld. Wil je bijvoorbeeld meer weten over het importeren van muziek, klik in de omschrijving op de bijbehorende tijdcode en je gaat meteen naar het juiste gedeelte van de video.

  Veel succes met monteren! Als je na het zien van deze video nog vragen hebt, laat het dan zeker aan ons weten. Dat kan hier beneden, of in de comments onder de Youtube video.

  Over de schrijver

  Riske de Vries

  Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

  [activecampaign form=5]

  Verder lezen:

  Comments 111

  1. Rinske, hulde! Ik heb alle reacties hieronder t/m 3 jr geleden doorgelezen, volgens mij staat mijn vraag er niet bij: Is er een commando tegenovergesteld aan ‘koppel audio los’? omdat ik een videospoor en een los (dwz: groen) audiospoor samen wil editten, zoek ik een mogelijkheid om ze samen te voegen (volgens mij krijg ik dan een blauw audiospoor). Dan kan ik veel handiger fragmenten uit de complete video (dwz beeld en geluid samen) eruit snijden!! en dat wil ik. Bij voorbaat dank, hgr, cs

   1. Post
    Author
  2. Als ik mijn erg oude video (zonder geluid) wil afspelen op mijn computer blijkt dat de snelheid te hoog is. Als ik afspeel met VLC kan ik de afspeelsnelheid aanpassen tot “normale bewegingen”. Echter, als ik dan muziek onder die film zet vertraagt de muziek ook en dat is geen gehoor. Is daar een oplossing voor?

   1. Post
    Author
  3. Hallo Riske. Ik monteer al enkele jaren mijn filmbandjes in IMovie. Door omstandigheden enkele maanden niet aan toe gekomen. Drie weken geleden weer aan de slag gegaan. Echter bij het importeren kwam het geluid niet mee. Enkele uren met Apple aan de lijn en van alles geprobeerd. Conclusie van hen:mogelijk heeft het te maken met het beeldformaat?
   wat blijkt nu volgens mijn eigen zoekproces. Er heeft een update enkele maanden geleden plaatsgevonden. In de informatie van Apple vond ik de mededeling dat mijn camera niet meer ondersteund wordt.
   Dat is fijn. En nu. Ik heb nog héél veel materiaal, maar weet nu niet meer hoe ik het op mijn Imac kan invoeren. Heb jij misschien een suggestie wat ik kan doen?

   1. Post
    Author
   1. Post
    Author
  4. Hoi,

   Ik probeer goed mogelijk te beschrijven wat mijn vraag. Waar ik even niet uit kom.

   Ik maak graag regelmatig video montage op de macbook.
   Ik begreep er zoiets ook kan op Ipad / Iphone voor snelle bewerking, wat minder uitgebereider.
   Wanneer je vanaf Ipad gaat beginnen, kan ik via icloud terug vinden om verder te gaan op macbook.

   Ik zoek eigenlijk andersom, wat ik nu aan maken ben op macbook, wil ik graag op Icloud en eventueel op Ipad wat bewerking doen.
   Hbe deze optie niet kunnen uitvinden, weet jij misschien iets?

   Ik hoop hierbij mijn vraag voldoende heb kunnen beschrijven.

   1. Post
    Author

    Oh, ik wist niet dat dat überhaupt kon! Ik zou denken dat als je begint op 1 manier, dat je dan het ook daar moest afmaken.
    Dus sorry, ik weet hier niks over…

    1. Ik denk idd misschien niet mogelijk is, alleen nieuwe aanmaken op Ipad en vervolgens op macbook afmaken enige optie is. Wou keertje waar ik al mee begonnen was keer verder gaan op Ipad wanneer je macbook niet bij de hand heb.

     Zal wel even verder zoeken en naders houd het op. 😉

     1. Post
      Author
      1. Heb net even met apple gechat. Kom op neer, idd niet mogelijk is huidige op macbook naar icloud voor Ipad.

      2. Post
       Author
  5. Hallo Riske,
   Ik heb een vraag over het importeren van videofragmenten in Imovie.
   In Finder staan de videofragmenten in oplopende volgorde in het bestand. Maar de fragmenten worden in aflopende volgorde geîmporteerd in Imovie. Hoe kan ik zorgen dat de fragmenten in de juiste volgorde worden geimporteerd?

   1. Post
    Author

    Je kan ze in iMovie zelf nog sorteren. De volgorde is in elk geval geen vaste volgorde.
    Bij ‘weergave’ in het bovenste menu kun je gebeurtenissen en fragmenten op een andere manier sorteren.

  6. Hoi hoi, ik weet niet of dit nog steeds gelezen word. Maar wat ik mij afvraag, is er ook een mogelijkheid om bijvoorbeeld in het begin en het einde bij het tonen van je logo de muziek harder te zetten en op het moment dat ik praat dat dan de muziek zachter is?

   Alvast bedankt!

   1. Post
    Author

    Zeker lezen wij dit! Je kan in iMovie keyframes in het geluid toevoegen door alt (Option) ingedrukt te houden terwijl je op de volume lijn klikt. En die keyframes kun je omhoog en omlaag slepen (met steeds de alt knop ingedrukt) waardoor je het volume regelt.

   1. Post
    Author
   1. Post
    Author
    1. Kan je die ook daarna via verschillende kanalen laten afspelen op aparte geluidsboxen, de verschillende geluidssporen, bedoel ik? En hoe exporteer je dat dan, opdat het zo kan worden afgespeeld? Dat het ene geluidsspoor op de ene box hoorbaar is, en het andere geluidsspoor op een andere box? mvg Anna

     1. Post
      Author

      Hoi Anna, die functie heeft iMovie helaas niet. Ik heb wel eens gehoord dat je het kunt doen in Garageband (ook een gratis apple programma), maar hoe dat werkt weet ik niet!

  7. Hallo Riske,

   ik ben onlangs begonnen met iMovie en heb je tutorial al goed kunnen gebruiken. Ik vroeg mij af; hoeveel “sporen” kan je onder elkaar zetten in iMovie. Ik zou graag nog 1 of 2 additionele fragmenten willen toevoegen. Voornamelijk als overlay, waarin dan tekst staat die over de video meeloopt, of juist voor korte tijd. Met name die toevoeging krijg ik niet voor elkaar omdat in iMovie “maar” 4 sporen mogelijk zijn, of mis ik iets…?

   Dank voor je feedback!

   groet,
   Raymond

   1. Post
    Author

    Bij iMovie kan je volgens mij maar 2 videosporen gebruiken, maar wat de max is bij de audio weet ik niet!
    Als truc zou je 2 sporen op elkaar kunnen monteren, dat exporteren en weer importeren in een nieuw project, dan heb je weer een extra spoor gewonnen. Is wel gedoe!

  8. Wij hebben een film gemaakt van verschillende videofilmpjes. Bij een aantal filmpjes loopt het beeld en geluid niet synchroon. Hoe kunnen we dit oplossen? Alvast bedankt

   1. Post
    Author

    Tja, dat hangt er vanaf waar het aan ligt! Het zou kunnen dat het alleen in het programma niet goed loopt, maar dat als je het exporteert, dat het dan weer goed is.
    Dat komt dan gewoon omdat de computer het er zwaar mee heeft en daar kun je niet zoveel aan doen. Maar het is dus ook niet zo erg, als het na de export weer goed is.

  9. Hoi Riske, ik heb je workshop /instructiefilm met belangstelling gevolgd en na enkele malen terugkijken was ik eindelijk klaar met mijn eerste film. Ik heb het een naam gegeven maar nog laten staan. Daarna aan een nieuwe begonnen… en nu kan ik mijn eerste niet meer vinden! Is die weg omdat ik hem niet opgeslagen of geëxporteerd heb? Help, middagen werk verdwenen…

   1. Post
    Author
      1. Post
       Author
     1. Post
      Author
     1. Post
      Author
  10. Dag Riske, Wat ben ik blij met je tuturial over gebruik I Movie! Het was behalve leerzaam een genot om naar je enthousiaste uitleg te kijken. Heb een mooie herinnering aan mijn moeder gemaakt.
   1. Het zou fijn zijn als ik tijdcodes eronder kan zetten met beschrijving van het onderdeel zoals in jouw film. Hoe doe ik dat in I movie?
   2. Liep ertegen aan dat filmpje gemaakt in I booth synchroon is in de bibliotheek, maar zodra het bestand gebruikt in de film, niet meer synchroon! Of het laatste stukje van het geluid viel er gewoon af. Terwijl ik echt heel de film erin heb staan (dus los van eventueel gebruikte eenvoudige overgang van minder dan een seconde). Is hier een oplossing voor?

   1. Post
    Author

    Hoi Ingrid, wat fijn te horen dat je er zo veel aan had! 🙂
    1. Die tijdcodes hebben we op Youtube gedaan. In iMovie kan dat niet. Over hoe je het op Youtube doet, hebben we een tutorial gemaakt, die vind je wel als je op ons Youtube kanaal zoekt naar ’tijdcodes’.
    2. Doet dit probleem zich misschien alleen voor in iMovie? Soms als een computer het zwaar heeft wordt het niet helemaal goed afgespeeld. Je kan even kijken of het originele bestand echt de complete audio heeft. En als je het exporteert uit iMovie, misschien is het probleem dan opgelost? Soms helpt het ook om computer en programma opnieuw op te starten, en eventueel het videobestand uit iMovie te verwijderen en opnieuw te importeren.

   1. Post
    Author

    We publiceren binnenkort een video over hoe je een knip verbergt in de montage (niet specifiek over iMovie). Dat zal je vraag beantwoorden. Voor nu: plak er gewoon een plakshot overheen op de tweede videolaag 🙂

   1. Post
    Author

    Hoi Willem, volgens mij wordt de resolutie van je project automatisch bepaald door het eerste beeldbestand (foto of video) wat je op de tijdlijn sleept.
    Je kan dus het beste een nieuw project aanmaken, en beginnen met daar een vierkant plaatje in te zetten. Dan wordt je project waarschijnlijk vierkant!

  11. Hallo Riske,

   Ik importeer foto’s in een film, alleen de foto’s bewegen. Op de iPad kan ik dit eenvoudig uitzetten. Hoe die ik dit op de MacBook Air.

   1. Post
    Author
  12. Hi Riska, ik ben enthousiast aan de slag gegaan dankzij jouw tutorial. Alleen heb ik nu een vastlopertje…. Een groot deel van de videofragmenten vindt ik niet terug in de library maar in het project zelf. Da’s onhandig dus wilde ik ze van een ‘project’ weer naar de bieb verplaatsen. Helaas lukt dat niet – het commando kan niet worden aangeklikt. (Zie screenshot). Enig idee waar dat aan kan liggen? De bieb staat op een externe harddisk. Dank en groet, Gerard 

   1. Hoi Rinske, ik heb een prachtige audio mix gemaakt van video’s van mijn orkestleden. Dit is gedaan met GarageBand. Nu dus met iMovie aan de slag om ook de videomix goed te krijgen. Ik werk steeds met 1 video als picture in picture, dan weer delen en dan daar bovenop weer de nieuwe video.. maar na 3 video’s loopt het beeld van video 1 al achter bij het geluid! En hoe meer video’s ik toevoeg hoe meer de eerste uit de rij achterop raken qua beeld. Hoe los ik dit op??

    1. Post
     Author

     Dat is gek! Het enige wat ik kan bedenken is dat je de video een verkeerde framerate heeft, waardoor het niet matcht met de audio. Sommige camera’s filmen bijvoorbeeld met een variabele framerate. Wat hier precies aan de hand is, kan ik zo niet echt bepalen. Misschien heb je iets aan deze video: https://youtu.be/5PVnhPVZk40 . Uiteindelijk helpt het je wellicht om de videobeelden om te zetten met Handbrake, naar een framerate van 25 fps. Zie deze video voor meer tips: https://youtu.be/j95k-FBUYSA
     Succes!

  13. Heeeyy,

   Kan je bij geen video in een video maken? Dus dat je een filmpje als achtergrond hebt en een kleiner filmpje als voorgrond op 1 beeld?

   1. Post
    Author
  14. Dag Riske

   Nog een andere vraag…. Als ik een video heb gemonteerd en geëxporteerd dan kan ik het exportbestand openen en speelt die af in Quick Time. Kan ik ook de video in iMovie opslaan en daarna een nieuwe montage gaan maken?

   Groet van Josette

   1. Post
    Author
  15. Dag Riske

   Dank voor je fijne video’s! Ik heb een vraagje…. Ik heb mijn logo als .jpg in iMovie gezet maar als ik die voor een videofragment wil zetten dan krijg ik tig-keer het logo in beeld, dus niet 1 keer maar heel veel logo’s. Heb je enig idee wat ik niet goed doe?

   groet Josette

  16. Hoi Riske,
   Hoe bewaar je een fragment als foto? Ik heb een video en daaruit wil ik bepaalde beelden als foto bewaren.
   Ik werk op een desk top met een oudere versie van IMovie

   1. Post
    Author

    Als het goed is kun je bij ‘share’ of ‘deel’ ook kiezen voor image of afbeelding delen.Daarmee moet het lukken!

  17. Hi Riske! Ik heb nog nooit met iMovie gewerkt dus je tutorial was erg handig! Nu heb ik alleen nog een vraag. Ik heb met mijn iPhone allemaal losse filmpjes gemaakt die ik graag achter elkaar wil zetten, dit lukt me dankzij jouw tutorial alleen nu zijn de filmpjes op mijn telefoon allemaal erg scherp maar zodra ik ze op iMovie (op mijn MacBook) afspeel is de beeldkwaliteit een stuk slechter. Kan ik dit ook ergens aanpassen? Alvast bedankt!

   1. Post
    Author

    Hmm… hoe heb je ze van je telefoon naar je computer gebracht? Soms als je dat op de verkeerde manier doet, heb je ook kwaliteitsverlies.
    Via Airdrop of Apple Foto’s werkt het beste.

    1. Alles staat al op mijn MacBook dus klik in iMovie gewoon op bibliotheek en dan kan ik kiezen uit al mijn foto’s/video’s. Wanneer ik de video afspeel in het kleine scherm, rechts bovenin, lijkt hij wel scherp te zijn maar zodra ik hem over het hele scherm afspeel is de kwaliteit minder. Ik heb voor de zekerheid ook andere foto’s/video’s geprobeerd waarvan ik zeker weet dat de kwaliteit goed is maar ook wanneer ik deze op groot scherm afspeel is de kwaliteit minder.

     1. Post
      Author

      Ah! Waarschijnlijk is het gewoon in iMovie dat je minder kwaliteit hebt. Als je de video exporteert na het monteren, ziet het er dan wel goed uit?

      1. Ja! Nu is het scherp beeld! Maar volgende probleem, ik heb de film opgeslagen op een usb stick. Als ik deze aansluit op mijn MacBook kan ik de film bekijken maar zodra ik de usb stick in een laptop doe die niet van Apple is geeft hij aan dat de film niet kan worden afgespeeld. Hoe los ik dat op?

      2. Post
       Author

       Hij herkent wel de usb stick? Alleen de film niet? Dan moet je hem misschien anders exporteren, of omzetten achteraf. Zoek even op ons YouTube kanaal naar de video’s over exporteren en Handbrake. Met een van die twee kom je er vast uit!

  18. Ik heb meer dan 200 korte filmfragmenten opgenomen.
   Kan ik al deze fragmenten stuk per stuk monteren en dan ergens bewaren ?
   Zo zou ik nadien daaruit direct een montage op de tijdslijn kunnen maken.

   1. Post
    Author

    Hoi Marc, wat bedoel je precies met ‘stuk voor stuk monteren’?

    Als het goed is heb je al die filmfragmenten ergens staan, bijvoorbeeld in je camera. Die kun je dan kopieëren naar een computer of een losse harde schijf.
    En van daaraf kun je ze importeren in iMovie en ze samenvoegen tot de film die je wil maken!

  19. Ik ben net begonnen met Imovie en heb al veel aan je instructiefilm gehad. Wat ik me afvroeg is of het noodzakelijk is tussentijds op te slaan voordat je dat pictogram rechtsboven gebruikt om te delen. Of bewaart I movie sowieso alles wat je hebt aangemaakt? Graag je reactie. Bij voorbaat dank!

   1. Post
    Author

    iMovie slaat zelf je voortgang op, dus dat hoef je niet te doen! Voor de zekerheid zou je natuurlijk altijd tussendoor even een export kunnen maken.

  20. Hej! Ik heb een video gemaakt. Geluidsspoor apart (gemaakt via Garageband) en 2 videolagen apart. In iMovie loopt het allemaal gelijk. Maar na exporteren naar MP4 bestand verspringt het geluid (net een kleine seconde ongeveer). What to do?

   1. Post
    Author

    Oei, dat is lastig te beantwoorden zo van een afstand. 🤔 Er kan echt van alles aan de hand zijn! Is het geluid op alle plekken in de video even veel uit sync? Of aan het begin of einde meer of minder?
    Daarnaast: soms helpt het om gewoon even opnieuw op te starten… 😳

  21. ik monteer een film in I movie op Macbook. In de tijdlijn wordt mijn beeld smaller zodat niet alles op beeld staat.
   de clips die zijn ingeladen en linksboven in het scherm staan missen geen beeld. Wat is hier aan de hand?

   1. Post
    Author

    oei, dat vind ik heel moeilijk te zeggen zo. Kun je hier een screenshot uploaden? Dan kan ik zien wat je bedoelt.

  22. Dag Riske, ik ben erg blij dat ik je cursussen ontdekt heb. Ik wil een Virtual koor maken tijdens deze corona periode en dit ga ik proberen via iMovie. Ik heb al 1 opname ( video ) in het programma geladen en daar ga ik nog andere aan toevoegen. Ik heb ook een karaoke begeleidingstrack ( enkel audio ) ingeladen en nu komt mijn vraag: hoe synchroniseer ik best het geluid vd video met die vd karaoke? De deelnemers hebben allen gezongen met die karaoke track in hun oortje, toch komt het nog niet overeen. Ik heb al stukjes video ( waar niet werd gezongen ) bijgeplakt ( copy / paste ), maar bestaat er geen eenvoudigere handeling? Hoe krijg ik uiteindelijk ook alle deelnemers tegelijk in beeld? Dank alvast voor je goede raad….

   1. Post
    Author

    Hoi Carine,
    Je kan gewoon videosporen boven elkaar zetten, en dan de afmetingen van de video veranderen in het scherm rechtsboven. Dan zie je de sporen eronder. En het synchroon leggen doe ik meestal aan de hand van de waveform van de audio. Daar kun je goed zien wanneer iemand begint met zingen.
    Maar eenvoudig is het niet, waarschijnlijk ben je even aan het pielen voordat het allemaal sync loopt!

  23. Dag Riske,
   Met de foto is gelukt!
   Maar nog een vraagje: ik wil er muziek onderzetten van uit mijn speellijst van iTunes. Maar hij laat maar een paar nummers en niet heel mijn blibiotheek? Geen idee hoe dit komt of hoe ik dit moet omzeilen? jij tips?
   thanks Manu

   1. Post
    Author

    Dat is vreemd! Ik zou niet weten hoe je dat in iTunes kan oplossen. Ik zou kijken of je het nummer kunt vinden in je Finder en het dan importeren zoals foto’s en video’s.

  24. Hallo dank je wel Riske,
   Ik heb nog een vraagje, als ik tijdens een video een foto wil tonen terwijl de audio van de video blijft doorlopen hoe doe ik dat?
   En hoe bv een kleinere foto bij opzetten ergens in de hoek van een video?
   dank je wel
   Groet Manu

   1. Post
    Author

    Hoi Manu, als het goed is kan je een foto ook gewoon op de tijdlijn slepen, net zoals een video.
    Je kan de foto ook in het bovenste videospoor zetten, dan weet je zeker dat de video daaronder (en de audio daarbij) blijven doorlopen.
    En als je een foto kleiner wil maken klik je op de foto (als die in de tijdlijn staat) en dan krijg je boven het videoscherm rechtsboven allemaal settings die je kan aanpassen. Daar kun je hem kleiner maken.
    Succes!

  25. Riske wat fijn dat je jouw kennis wil delen. Ik heb een vraag: ik werk met iMovie op de ( nieuwste) iPad. Ik heb een ander beeld dan jouw beeld. Ik kan bv niet vinden hoe ik de lettertype en kleur van de tekst aan kan passen. Heb jij een tip voor me?

   1. Post
    Author

    Hoi El, leuk dat je ons gevonden hebt!
    Het klopt dat het er op een iPad anders uitziet. We hebben daar ook een video over: https://youtu.be/_7YudxLTLLw
    En volgens mij kan het niet inderdaad, in die app, kun je die titels niet een andere kleur of lettertype geven. Helaas!

  26. Ik krijg mijn tekst niet door het helle filmpje omdat ik er andere foto’s er in heb weet u hou je het moet doen? Dankjewel wel!! Groetjes van Grace

   1. Post
    Author
  27. Hallo, ik heb met iMovie een filmpje gemaakt met de standaard muziek en geluiden die in het programma zitten. Nu heb ik het op instagram gepost en die sturen me een bericht dat het geblokkeerd is omdat er iets niet rechtenvrij is.
   Is niet alles standaard in iMovie rechtenvrij?
   Alvast bedankt!

   1. Post
    Author

    Hoi,

    De voorwaarden van de apple software zeggen er dit over: “You may use the Apple and third party audio content (“Audio Content”), contained in or otherwise included with the Apple Software, on a royalty-free basis, to create your own original soundtracks for your video and audio projects. You may broadcast and/or distribute your own soundtracks that were created using the Audio Content, however, individual samples, sound sets, or audio content may not be commercially or otherwise distributed on a standalone basis, nor may they be repackaged in whole or in part as audio samples, sound files, sound effects or music beds.”

    Ik dacht altijd dat het dus wel mocht, maar weet het nu ook niet zeker. Als ik jou was zou ik zeker eens kijken bij Charlotte’s Law, die weet nog veel meer van juridische zaken dan wij.

    Daarnaast; Instagram geeft dus niet aan wát er niet rechtenvrij is? Want kan het zijn dat de beelden die gebruikt zijn misschien het probleem zijn, in plaats van de muziek?

    1. Ik heb hetzelfde probleem. Filmpje gemaakt met iMovie, daar muziek bij gedaan die standaard in het programma zit, en nu krijg ik deze melding : Sony Music Entertainment – SME heeft actie ondernomen op je video from Page Stadsgids030, omdat deze mogelijk muziek bevat waarvan hij of zij de eigenaar is. Je video komt overeen met 52 seconden aan muziek van Sony Music Entertainment – SME. Waarom zit zulke muziek in iMovie als je die kennelijk niet rechtenvrij mag gebruiken?

     1. Post
      Author

      Dat is een hele goeie vraag, waar ik ook eigenlijk geen antwoord op weet! Ik zou je aanraden om die vraag eens neer te leggen bij iMovie of Apple, misschien kan je ze bereiken via Social Media. En anders zou ik het eens vragen bij Charlotte’s Law!

  28. Hi Riske,

   Ik ben eigenlijk ook op zoek naar een cursus videobewerking met Imovie (niet-online) voor mijn dochter van 9.
   Kan dat ook via jullie of weten jullie waar ze terecht kan hiervoor?

   1. Post
    Author

    Wij hebben daar niet heel veel ervaring mee, maar in Amsterdam zou ik je aanraden eens te kijken bij MK24 of Open Studio.

  29. Hi Riske,

   Ik heb intro gemaakt welke ik voor meerdere filmpjes wil gebruiken. Kan ik een fragment kopiëren naar een ander project? Tot op heden is mij dat niet gelukt.

   Groet,

   Ed

   1. Post
    Author

    Hoi Ed, ik neem aan dat je in iMovie werkt? Ik geloof dat dat inderdaad niet kan. Wat wel kan is de intro apart exporteren als video, en die dan steeds weer importeren in het project van je nieuwe video.

  30. Hoi Riske,
   Ik ben al jaren aan het modderen met Final Cut pro en zie nu dat iMovie eigenlijk veel toegankelijker, want simpeler en in het Nederlands, is en bovendien: jullie en bv Apple Coach hebben er goede lessen voor gemaakt.
   Mis ik veel als ik op iMovie overstap?
   mvg:
   Hette

   1. Post
    Author

    Hoi Hette,
    FCPX is zeker een veel uitgebreider programma waar je veel mee kan, maar als het te moeilijk is in het begin, dan kan het misschien wel helpen om een tijdje iMovie te gebruiken, totdat je het monteren wat meer in de vingers hebt. Ik denk dat je vanzelf merkt wanneer je tegen de limieten van iMovie aanloopt. Dan kun je teruggaan naar FCPX.

  31. hallo, kan ik van een foto een filmpje maken door de foto in en uit te zoemen? dus dat je de foto eerst in de verte ziet en dan ergens op inzoomt. dus eigenlijk het inzoomen als videootje vastleggen.

   1. Post
    Author
  32. Hi!

   Ik wil mijn imovie bestand delen met mijn collega, zodat zij het kan afmaken. Hoe kan ik een bestand delen met iemand, zodat hij/zij ermee verder kan?

   Groetjes!

   1. Post
    Author

    Hoi Debbie,

    iMovie is daar helaas niet echt op ingericht. Volgens mij kan het wel, als je je ‘iMovie bibliotheek’ kopieert naar de computer van de ander. Dit betekent wel dat de iMovie bibliotheek op de computer van de ander vervangen wordt door de jouwe, dus projecten die die andere persoon nog had verdwijnen dan. Daarnaast: naast het projectbestand heb je dan natuurlijk ook de mediabestanden nodig, dus zorg dat die ander die ook krijgt. Laat maar weten of je er zo uitkomt!

  33. Hi Riske,

   Ik ben bezig in iMovie en wil bij een aantal videofragmenten een ‘locatie-symbool’ toevoegen + losse tekst, waar ik de locatie vermeld. Nu heb ik picture in picture gebruikt om het locatie-symbool toe te voegen. Dit gaat allemaal naar behoren. Als ik enkel een preview bekijk van het videofragment waar het symbool en de tekst aan is toegevoegd, dan ziet alles er goed uit. Echter, als ik de totale video ga bekijken, dan blijft het beeld vlak vóór het videofragment dat is gewijzigd stil staan. Kortom: het volledige videofragment met locatiesymbool en geschreven locatie wordt overgeslagen. De video gaat ná dit fragment gewoon weer verder.

   Enig idee wat er aan de hand zou kunnen zijn?

   1. Post
    Author

    Oei dit klinkt echt als een error van het programma. Bij alle videoprogramma’s kan dat gebeuren. Als eerste zou ik even de computer en het programma opnieuw opstarten. Leeg je prullenmand en ruim je harde schijf op; sommige problemen worden al veroorzaakt door te weinig schijfruimte. Mocht dat nog niet helpen, dan zou ik proberen om het in een nieuw project opnieuw te proberen, maar dan alleen het stukje met je ‘special effect’ erin. Lukt het dan daar wel? Dan kun je dat stukje gewoon als een los filmpje exporteren en in je oude project plakken, óf in dit nieuwe project de rest van de film er weer omheen bouwen.
    Laat maar weten of je er zo verder mee komt!

   1. Post
    Author
  34. Hoi Riske,

   Ik heb nu op sommige plekken in mijn video 2 sporen met beeld en als ik een logo gedurende m’n hele video wil dan lukt me dat niet voor de stukken waar er al 2 sporen in gebruik zijn…Bij het picture in picture pakt ie dan automatisch het beeld waarvan de audio is gebruikt en het logo moet nou juist over het beeld dat losstaat van de audio 🙂 Heb je hier een oplossing voor? Alvast bedankt!

   1. Post
    Author

    Ha Jacintha, dat kan inderdaad niet, omdat je bij iMovie maar 2 sporen voor je video hebt!
    Wat je wel kan doen: zet alle clips op het 1e spoor. Dan kun je het 2e spoort gebruiken voor je logo.

  35. hi, ik wil muziek onder een project zetten (rechtenvrij) alleen alles is in mp3 en dat ziet imovie niet
   welk bestandsformaat moet ik hebben

   1. Post
    Author
  36. Hallo Riske,

   Het lukt mij niet om een gemaakt project vanuit Imovie als bestand op het bureaublad te zetten. Althans dat lukt wel maar dan speelt het filmpje niet af. Wordt als .m4v geëxporteerd. Er zal ergens een vinkje niet goed staan wellicht maar ik kan het niet vinden. Kunt u mij helpen?

   Met vriendelijke groet,

   Simone Wiggers

   1. Post
    Author

    Als je op ‘share’ (of ‘delen’ in de Nederlandse versie) klikt, en dan ‘master file’ (‘bestand’ in het Nederlands), krijg je een scherm met verschillende opties. Daar kun je aangeven welke kwaliteit je wil (laag geeft een kleiner bestand, hoog meer kwaliteit maar ook een groter bestand). Als je hem dan exporteert wordt het als het goed is een mp4 bestand. Die zou je moeten kunnen openen, denk ik!

    1. Hierbij aansluitend: ik heb een film gerealiseerd en als bestand opgeslagen (geëxporteerd) dus als mp4. Nu wil ik de film weer terug halen en nogmaals bewerken in iMovie. Is dat eigenlijk wel mogelijk? Bijv. het wijzigen van een ‘ingebouwde titel’.
     Graag uw commentaar

     1. Post
      Author

      Hoi Lambert, dat kan zeker. Gewoon iMovie weer openen, en het project bestand van toen weer gebruiken. Als het goed is kun je dan gewoon weer in je project van de vorige keer verder werken en de video nogmaals exporteren op een andere manier.

      1. Kun je op deze manier dus 2 ‘versies’ maken van een project? Ik zou graag een ingekorte versie maken van mijn project zonder dat de complete versie verloren gaat.

      2. Post
       Author

       Als je in het scherm met al je projecten bent, kan je een project dupliceren. Klik op het kleine rondje met drie puntjes naast de naam van je project en klik op ‘dupliceer project’ dan kun je in die 2e versie een kortere versie maken.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.