Reisvideo's maken

(6)

Met 11 uitgebreide lessen over de basis van reisvideografie
Meer dan 3 uur aan exclusieve video’s
Leer mooie shots maken
Werk aan de hand van een format
Leuke opdrachten om je kennis meteen in praktijk te brengen
Stap voor stap door de montage
Kom direct in contact met ons: stel je vragen onder de les
Volg de cursus online, op je eigen tempo
Met certificaat van deelname
Direct beginnen na betaling
Tevredenheidsgarantie

Volg deze cursus

€149,00

Een video is een prachtiger manier om jouw reis te delen met anderen. Je kunt jouw kijker meenemen langs historische gebouwen, door indrukwekkende landschappen en je kan die ene bijzondere, onverwachte ontmoetingen onderweg samen beleven.

Natuurlijk wil je dan wel een video maken die het gevoel van jouw reis echt weerspiegelt. Je wilt dat 'wauw'-gevoel dat je tijdens het reizen kunt ervaren ook aan je kijker geven! Maar hoe zorg je ervoor dat jouw video meer wordt dan 'gewoon' een vlog?

Mooie shots & een sterk verhaal

Er zijn twee factoren die een reisvideo bijzonder maken: mooie shots en een sterk verhaal. In deze cursus gaan we met beiden aan de slag! We verdiepen ons in compositie, en het afwisselen van verschillende soorten shots om je video een mooie dynamiek te geven. Daarnaast gaan we aan de slag met een handig format dat je 1 op 1 kunt overnemen voor jouw eigen reisvideo's. Met dit format worden het filmen en het monteren een stuk makkelijker. Het maakt dat de mooie beelden die je straks maakt niet meer ongemonteerd op een plank komen te liggen, omdat je van tevoren weet waar je naartoe werkt!

Tijdens de cursus werken we toe naar een video zoals deze:


Over Grietje

In 2015 begon ik mijn Youtubekanaal ‘TravelGretl’, met een cameraatje van slechts 230 euro. Eigenlijk had ik helemaal geen ervaring met het maken van video, en ook geen abonnees. De eerste video's die ik maakte waren verre van fantastisch 😉 Toch keken er mensen en kreeg ik lieve berichten en reacties. Ik wilde doorgaan!

Over de jaren groeide mijn kanaal, en de video's werden steeds beter. Er kwam een werkwijze naar voren die zo goed werkt, dat ik hem toepas op bijna iedere video die ik maak. Van het voorbereiden van mijn reis tot het filmen, en tenslotte de edit: ik weet inmiddels precies hoe ik het moet aanpakken. Die kennis wil ik graag met je delen.

Ik zie andere reizigers vaak filmen, en het valt me op dat er lang niet altijd een video wordt gemaakt van al die losse shots. Dat is natuurlijk zonde! Wat ik het vaakst hoor: de shots vallen uiteindelijk toch tegen, en de montage blijkt veel moeilijker dan gedacht. Dat laatste is eigenlijk logisch als je bedenkt dat veel reizigers niet met een plan gaan filmen, maar gewoon vastleggen wat ze zien. Dat maakt dat je thuiskomt met een berg videobeelden zonder duidelijke lijn, en maak daar maar eens een goede video van. Dat is een van de moeilijkste dingen die er is 🙂

Met het format dat ik met je ga delen kun je altijd met een plan op pad, zonder dat je meteen een heel script hoeft te maken of alles tot in de puntjes moet voorbereiden. Zodat jouw video's niet meer ongemonteerd op de computer blijven staan!

Wat cursisten zeggen

"Ik heb met veel plezier de cursus reisvideo's maken gevolgd. Ondanks het advies om eerst de cursus te volgen en dan pas met het maken van video's te starten, heb ik vooral de krenten uit de pap gehaald, ik had namelijk al een YouTube kanaal en was al een poosje met filmen en editen aan de slag. Het is fijn hoe Grietje en Riske hun professionele kwaliteiten en ervaringen op een heel spontane manier delen en op die manier bijdragen aan het beter maken van "onze" amateur-video's."

Gert Jan ter Haar

Lees alle reviews


In deze cursus


 • Soorten reisvideo's & verhaalopbouw

  We beginnen met een overzicht: welke soorten reisvideo's zijn er eigenlijk en welke verhaalstructuren zie je vaak terugkomen? Met deze kennis in het achterhoofd kun je straks kiezen welke elementen jij wel en niet voor jouw reisvideo wilt gebruiken.

 • Het format

  We lopen stap voor stap door het format heen dat je kunt gebruiken, met duidelijke voorbeelden.

 • Het filmen voorbereiden

  Op reis weet je vaak niet wat je precies gaat tegenkomen. Toch kun je een hoop dingen wel voorbereden. We gaan het hebben over de juiste locatie op het juiste moment, en het maken van een shotlijst. Als je weet welke soorten shots je wel en niet (!) nodig hebt, dan kom je tijdens de montage niet voor verrassingen te staan.

 • Camera kiezen

  In principe kun je deze cursus met elke camera volgen. Zoals ik al zei: ik begon mijn eigen kanaal met een cameraatje van minder dan 300 euro. Natuurlijk zal een betere camera (vaak) een mooier beeld geven, maar wat vooral belangrijk is: weten wat jouw camera wel en niet kan. Als je dit weet kun je eromheen werken en met de middelen die je hebt iets moois neerzetten.

 • Mooie shots maken

  Dit is mijn favoriete onderdeel 😀 We gaan uitgebreid in op verschillende soorten shots en hoe je ze afwisselt, het maken van een onscherpe achtergrond, compositie, de juiste focus in je beeld en licht... Kortom: we leren je een hoop tools die je tijdens het filmen goed kan gebruiken. Hoe mooier je shots worden hoe leuker het filmen is! Na dit gedeelte van de cursus is het dan ook heel goed om op stap te gaan en te gaan spelen en te ontdekken hoe je alle theorie zelf in de praktijk kunt toepassen. Je krijgt hier natuurlijk een opdracht bij.

 • Geluid

  We hebben het tot nu toe veel gehad over je verhaallijn en het maken van mooie shots. Maar onderschat zeker ook de waarde van goed geluid niet! Juist als je geluid goed klinkt kan je kijker veel meer worden meegezogen in het verhaal. We gaan het daarom hebben over de juiste microfoon (als je een microfoon kunt aansluiten op jouw camera!) en delen een aantal handige stappen die je kunt zetten om je geluid te verbeteren.

 • Jij voor de camera

  In veel reisvideo's staat de maker zelf voor de camera. Dat is zeker geen must, maar het kan wel heel leuk zijn. Mocht je zelf voor de camera willen verschijnen, of iemand anders gaan filmen, dan kun je aan de slag met alle tips uit dit gedeelte van de cursus. We gaan het bijvoorbeeld hebben over het filmen van een goede introductie voor jouw video.

 • Welke apparatuur heb je nog meer nodig?

  Naast een camera en, als het kan, een microfoon, zijn er nog een aantal dingen die je zou kunnen gebruiken om beter te filmen op reis. In deze les zit ook een handige basis checklist die je kunt downloaden, die je zelf nog kunt aanvullen, zodat je er niet op reis achterkomt dat je iets bent vergeten!

 • Aan de slag

  Met alles wat je tot nu toe geleerd hebt is het nu tijd om aan de slag te gaan. Voordat je vertrekt geven we je kort nog het een en ander mee over camera settings en lopen we nog 1 keer door welke shots je gaat maken, zodat je helemaal beslagen ten ijs komt. En vergeet ook niet onderweg een thumbnail te maken!

 • De montage

  We gaan uitgebreid in op de verschillende stappen die je zet tijdens de montage. Als je deze stappen toepast wanneer je zelf aan de slag gaat, wordt je montage een stuk overzichtelijker en gemakkelijker, en dus leuker. We gaan natuurlijk de verhaallijn bepalen aan de hand van het format, en hebben het ook over muziek, het ordenen van je materiaal, de focus op details en een klein beetje over kleurbewerking.

 • Leuk extraatje

  Aan het einde van de cursus hebben we niet alleen een certificaat voor je, maar ook nog iets leuks wat je kunt doen, waardoor wij je nog beter persoonlijk kunnen helpen! Wat dat is... zie je aan het einde van de cursus 😀


Tip!

Als je binnenkort een grote reis gaat maken en je wilt de kennis die je in deze cursus opdoet tijdens die reis gebruiken, maak dan van tevoren al een 'proef' video. Als je voor het eerst met alle informatie aan de slag gaat tijdens een reis kan het zijn dat je je nog te veel moet focussen op alle technische dingen die bij het filmen komen kijken.... en dat je je minder kunt richten op de reis zelf. Dat is natuurlijk zonde 🙂 Dus gun jezelf even de tijd voor deze cursus, dan weet je zeker dat je het maximale uit je reis en je reisvideo's kunt halen.

Na deze cursus weet jij...


  • Hoe je een indrukwekkend landschap kan vangen in een mooi shot
  • Hoe je je kijker geboeid houdt met jouw verhaal
  • Welke microfoon je voor je reisvideo kunt gebruiken
  • Waar je op moet letten om je geluid ruisvrij op te nemen
  • Hoe je je montage zonder script goed kunt aanpakken
  • Welke soorten shots er zijn....
  • .... en hoe je ze met elkaar afwisselt om je video extra dynamiek te geven
  • Antwoord op de vraag: waar ga je mee filmen?
  • Dat jij ook comfortabel voor de camera kunt staan 😀

  Toepasbaar op elk soort reis: van stedentrip tot strandvakantie en natuurreis

  Stel je vragen online, direct aan ons

  Binnen 30 dagen niet tevreden? Dan krijg je je geld terug

  Leer waar je wilt,
  wanneer je wilt,
  en op je eigen tempo

  Veelgestelde vragen

  Apparatuur

  Montage

  Over de cursus