de Basis van filmen en fotografie

(18)

Deze cursus is het beginpunt om het filmen en fotograferen écht gedegen aan te pakken! Je leert je camera kennen én je leert hoe je hem op de juiste manier kunt instellen in elke situatie. Ook leer je hoe je je lenzen optimaal kunt gebruiken, om beelden te maken waar je dat ‘wauw’- gevoel van krijgt. Kortom: deze cursus bevat onmisbare technische kennis voor jou als beginnend filmmaker, op een laagdrempelige manier uitgelegd.

Je krijgt:

20 zeer uitgebreide lessen
Ruim 4 uur aan exclusieve video’s
Extra uitleg in tekst
Met opdrachten en feedback momenten
Meerdere quizzen om je kennis te testen
Met certificaat na afronding van de cursus
Geschikt voor elke camera die je handmatig kunt instellen
Geschikt voor camera’s met verwisselbare lenzen, of een vaste lens die optisch kan inzoomen
Speciaal voor beginnend filmmakers en fotografen
Stel je vragen aan ons, onder de les
Volg de cursus online & je kan direct beginnen
Tevredenheidsgarantie

Volg deze cursus

€199

Als jij een goede camera hebt, dan wil je daar natuurlijk ook de mooiste video's en foto's mee maken. Om dat te bereiken zul je echt goed moeten weten hoe jouw camera werkt. In deze cursus leer je de basis van video én fotografie aan de hand van twee belangrijke thema's:

Je camera handmatig instellen
&
De magie van lenzen

In het eerste gedeelte van deze cursus leren we je hoe je je camera handmatig kunt instellen. Jij bepaalt welk beeld je wilt maken. We gaan kijken hoe je ervoor zorgt dat je beelden op de juiste manier belicht zijn: niet te donker en niet overbelicht. En we gaan artistieke keuzes maken. Wil je bijvoorbeeld een mooie wazige achtergrond in een portretshot? Of voorkomen dat je in het donker een beeld krijgt met te veel ruis? Natuurlijk gaat je camera goed instellen ook over het maken van scherpe foto's en video's, de keuze voor de juiste witbalans en technische zaken als framerates en codecs.

En we zeggen nu 'technische zaken' maar daar moeten we ook meteen bij zeggen: wij zijn geen wiskunde-experts. En dat is maar goed ook! We kiezen er in deze cursus voor die technische dingen juist op een hele toegankelijke, eenvoudige manier aan je uit te leggen. Want ook als je geen natuurkunde knobbel hebt, net als wij, kun je deze techniek prima begrijpen en voor je laten werken. Wij verdienen er immers ook al jaren ons brood mee, en weten inmiddels echt wel wat we doen! Het gaat er vooral om dat je de verschillende functies gaat leren kennen en kan toepassen, zodat jij, net zoals wij, jouw kennis straks gemakkelijk kan gebruiken voor het maken van prachtig beeld.


Mooier dan in het echt

In het tweede gedeelte van deze cursus, richten we ons op lenzen. Want weten hoe je jouw lens of lenzen op de juiste manier inzet, onderscheidt de professional van de amateur. Een lens is zo veel meer dan alleen een manier om in te zoomen! Het is dé bepalende factor voor de sfeer van je beeld.

Het gebeurt ons regelmatig dat iemand meekijkt door de camera en verbaasd zegt 'dat is nog mooier dan in het echt!' Dat komt echt puur en alleen door de juiste lens, op de juiste manier gebruikt.Video én fotografie?

Ja, je hebt het goed gezien! In deze cursus leer je de basis van video én fotografie. Eigenlijk is dat heel logisch: de basis van video zou je kunnen zien als een serie foto's die zo snel worden afgespeeld, dat we het zien als bewegend beeld. Veel principes die voor een foto gelden, gelden dus ook voor video! In deze cursus kiezen we er daarom voor om ze allebei met je te behandelen. Omdat alles vanuit de foto is ontstaan en de principes makkelijker te begrijpen zijn voor stilstaand beeld, beginnen we vanuit de fotografie. Alles wat je moet weten over video, voegen we daaraan toe.

Ook als je alleen wilt filmen, of alleen wilt fotograferen is deze cursus heel geschikt voor jou! Deze cursus zorgt ervoor dat jij goed met een camera kunt omgaan, en je als allround beeldmaker kunt ontwikkelen.


Wat cursisten zeggen

"Deze cursus is echt een aanrader voor iedereen die graag beter wil worden in fotograferen en/of filmen. Alles wordt heel duidelijk uitgelegd en ondersteund met tekst en plaatjes. Op deze manier kun je de theorie beter onthouden. Daarnaast kun je alle lessen nog eens terug kijken dus dat is heel fijn!"

Lenneke Holtzer 5 / 5

Lees alle reviews


Na deze cursus kun jij...

Een onscherpe achtergrond maken, mooi bij portretten in film en fotografie


Scherpstellen bij filmen en fotograferen

Een onscherpe achtergrond maken, mooi bij portretten in film en fotografie.


Mooi beeld maken bij weinig licht


Kies de juiste lens voor elke situatie


Licht meten bij fotografie en video, op verschillende manieren


De kwaliteit van een lens beoordelen


Maak foto's en video's nog indrukwekkender door het gebruik van filters


Over Riske

"Op het moment dat ik kennismaakte met ISO, diafragma en sluitertijd, ging er een wereld voor me open. Het was het moment waarop ik de werking van een camera en de techniek achter mooi beeld begon te begrijpen. Het veranderde me van een enthousiaste hobbyist in een beginnend professional.

De volgende stap is je lenzen écht leren begrijpen. Lenzen zijn het geheim waarmee ik mijn mooie beelden maak. Met de juiste lens en de juiste filters kun je in elke situatie een prachtig shot filmen of een geweldige foto maken. Kennis van alle mogelijkheden is daarbij een must.

Inmiddels werk ik al zo'n 10 jaar als filmmaker en fotograaf en gebruik ik alles wat ik in deze cursus met je deel op dagelijkse basis. Ik kan de cameratechniek inmiddels intuïtief toepassen.

Wat ik je in deze cursus vooral wil laten zien is dat je niet heel wiskundig onderlegd hoeft te zijn om je camera en lenzen goed te begrijpen. Ik ben dat zelf ook niet! Ik leg daarom alles op een begrijpelijke en toegankelijke manier uit. Uiteindelijk is het belangrijkste doel: dat jij de kennis die ik met je deel gemakkelijk kunt toepassen tijdens het filmen en fotograferen."

In deze cursus

Deel I: Leer je camera kennen


 • Hoe werkt een camera?

  We bespreken op heldere en eenvoudige wijze hoe een camera in elkaar zit, en gaan dieper in op verschillende soorten camera's. Deze basiskennis gaat je helpen bij de lessen die volgen.

 • ISO, sluitertijd en diafragma

  De basis van ISO, sluitertijd en diafragma is niet alleen weten wat ze doen, maar vooral ook: er in de praktijk goed mee kunnen werken. In dit gedeelte van de cursus gaan we in meerdere lessen dieper in op alles wat je moet weten over ISO, sluitertijd en diafragma en dus ook: wat je met die kennis kunt in de praktijk. Natuurlijk toetsen we je kennis met verschillende quizzen en geven we je een aantal opdrachten mee. Uiteraard is er ook een moment voor voor feedback op je werk! Van ons, voor jou.

 • Framerate bij video

  Ga je voor 24, 25, 30 of 50 fps? In deze les gaan we dieper in op video en vertellen we wat je moet weten over framerate. We hebben het ook over de wisselwerking tussen framerate en sluitertijd. In deze les zit een quiz.

 • Licht meten en camera instellen

  Geen onderbelichte of overbelichte foto's meer! We hebben het in dit gedeelte van de cursus over de verschillende manieren van licht meten en nemen met je door hoe je je camera op de juiste manier kunt instellen. We behandelen het instellen van de belichting voor fotografie en voor video. In deze les zit een quiz om je kennis te toetsen!

 • Geen kleurzweem meer over je foto's...

  ... omdat je weet hoe je je witbalans goed kunt instellen! Tot nu toe hebben we het eigenlijk steeds gehad over licht en scherpte. Nu maken we een uitstapje en gaan we het hebben over kleur. Er zijn verschillende kleuren licht, en het is belangrijk je camera te vertellen hoe hij daarmee om moet gaan. Zodat je video's en foto's geen gekke gekleurde waas over zich krijgen.

 • Scherpstellen

  Op een fotocamera zijn er verschillende manieren om scherp te stellen. In deze les lopen we de verschillende opties met je door. Zodat je het scherpstellen goed onder de knie krijgt en onbedoeld onscherpe foto's kan voorkomen. En we gaan nog een stap verder! Een foto is natuurlijk een momentopname. Bij video zul je niet een moment, maar de hele tijd je beeld scherp moeten houden. Daarom laten we je zien hoe scherpstellen bij video verschilt van scherpstellen binnen de fotografie. En nemen met je door hoe je onscherpe opnames kunt voorkomen.


Deel II: De magie van lenzen


 • Soorten lenzen

  We beginnen bij de basis van een lens: wat voor soorten lenzen zijn er, en wat zijn de verschillen? Deze kennis heb je later nodig om te bepalen welke lens het meest geschikt is voor elke situatie.  In deze les zit ook een quiz om je kennis te testen!

 • Hoe groot is jouw sensor...

  ... en waarom is dit belangrijk? De sensor in jouw camera bepaalt niet alleen de kwaliteit van je beeld. Twee verschillende sensors met dezelfde lens ervoor kunnen een heel ander beeld maken. Na dit gedeelte van de cursus weet jij hoe dat precies zit 🙂 Ook bespreken we verschillende soorten lenzen met je, en het effect die ze hebben op de foto of video die je wilt maken. We sluiten weer af met een quiz en een foto opdracht. Zodat je echt goed begrijpt hoe je jouw lenzen het beste kunt inzetten.

 • Speciale lenzen en filters

  Naast de lenzen die we tot nu toe besproken hebben, en die het meest worden gebruikt, zijn er nog veel meer soorten lenzen. We bespreken er een aantal en kijken we hoe je met deze lenzen kunt toewerken naar een bijzonder resultaat. Lenzen maken of breken je beeld, maar onderschat ook zeker het effect van filters niet! Het juiste filter op het juiste moment kan je foto of video naar een hoger plan tillen. In deze les bespreken we welke filters er allemaal zijn, en hoe je ze het beste kunt gebruiken.

 • Juiste lens kiezen

  Natuurlijk geven we je graag een aantal voorbeelden uit de praktijk! Je weet nu welk effect je lens heeft op je beeld, maar wanneer kies je dan voor welke lens? Of, als je maar 1 lens hebt, hoe gebruik je deze lens dan optimaal? Mocht je weer eens een lens gaan kopen, dan leren we je ook waar je een lens op kunt beoordelen. Zodat je gemakkelijk de sterke en zwakke punten van een nieuwe lens kan herkennen. De perfecte lens bestaat niet, maar met deze kennis kun jij straks wel de juiste lens voor jou uitzoeken!

 • Extra: praktijkvoorbeeld

  In de laatste les gaan we op pad om alles wat je leert in deze cursus in de praktijk te brengen. We doen dat door een foto met lange sluitertijd te maken. Riske doorloopt haar hele gedachtenproces met je: waar ga je staan, welke lens gebruik je, hoe zet je je filters in? Noem het maar op! Als leuke bonus kun je het stappenplan dat Riske doorloopt ook downloaden en meenemen, mocht je zelf ook met lange sluitertijd willen gaan fotograferen.

 • Certificaat van deelname

  Als je de cursus helemaal doorlopen hebt, feliciteren we jou natuurlijk van harte! Je ontvangt van ons een certificaat van deelname, en natuurlijk kun je ook dan je vragen nog stellen onder de lessen. Zodat je ook na afronden van de cursus nog met je vragen bij ons terecht kunt 🙂

Veelgestelde vragen

Apparatuur

Over de cursus