Een Live Webinar opzetten, met Youtube Livestream en Professioneel

Een live webinar is een fantastische manier om een grote groep mensen in 1 keer te bereiken en te informeren. Jij zit aan de ene kant en vertelt je verhaal. Aan de andere kant zit je publiek, die meteen vragen kunnen stellen of jouw vragen kunnen beantwoorden.

Een webinar is een manier om spreker en publiek bij elkaar te brengen, zonder dat ze daarvoor fysiek naar dezelfde locatie gaan. Je ontmoet elkaar online. Maar hoe regel je dat?

In dit artikel leg ik uit hoe je een Live Stream op Youtube opzet. Een simpele manier om een webinar te geven. Ook zal ik uitleggen hoe je je webinar nog professioneler kan maken, met een externe camera en beter geluid.

Een Youtube Livestream opzetten

Kies je ervoor om je live webinar op Youtube te houden, dan zul je een livestream moeten opzetten. Je hebt er eigenlijk alleen je computer voor nodig, mits daar een webcam en microfoon bij zitten.

Je hebt hier dus het programma OBS


Een belangrijke tip die ik ook in de video geef: internet over de kabel is betrouwbaarder dan wifi. Wil je zeker weten dat je livestream niet opeens wegvalt, ga dan voor internet over de kabel.

Een Live Webinar professioneel opzetten

Wil je een professionelere uitstraling voor je webinar, dan kun je een (professionele) camera en microfoon aansluiten. Hoe je dat doet en wat het resultaat is, zie je in deze video:


En zoals beloofd de lijst met materiaal waarmee wij deze video gemaakt hebben. Klik op de link in de omschrijving.

De Blackmagic Ultrastudio Minirecorder is de schakel tussen je camera en microfoon, en je computer of laptop.

Wil je zonder tussenkomst van een minirecorder filmen? Ook dat kan nu! Lees dit artikel over hoe je je camera direct aan je computer verbindt, zonder tussenkomst van extra hulpmiddelen.

Tot slot

Heel veel succes met het opzetten van je eigen webinars! Mocht je nog tegen problemen aanlopen, of zijn er dingen niet duidelijk, laat je dan zeker horen. Het liefst in de comments hier beneden - dan hebben anderen er wellicht ook nog wat aan 🙂

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!

About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

[activecampaign form=5]

Comments 8

 1. Hoi,

  Even een paar vraagjes:

  – Wat voor kabel gebruiken jullie voor het aansluiten van de iPad aan de Macbook?

  – En tegenwoordig is er ‘ sidecar’. Is een kabel dan wel nodig? Ik denk zelf van wel omdat dat waarschijnlijk de performance ten gunste komt?

  – En dan nog een vraagje over het afspelen van een powerpoint presentatie op de iPad. Welke app gebruiken jullie daarvoor want bij mij komt er niet echt een app naar voren gepopt bij het zoeken in de app-store op m’n iPad Pro.

  Hoor het graag of jullie nog wat tips hebben met bovenstaande drie punten.

  Verder duidelijk verhaal. Volgende week maandag en woensdag mijn eerste webinars. Ben benieuwd. Ga hem wel professioneel opzetten, dus met aparte camera, twee lavelier microfoons draadloos aangesloten op camera (2 sprekers namelijk), powerpoint-presentatie en een aparte audio-opnamen van een derde spreker. Ook logo opdrachtgever continue in beeld brengen. Ben dus reuze benieuwd hoe het allemaal gaat werken.

  1. Post
   Author

   Hoi Ed!

   – De kabel waarmee ik de iPad aansluit is de gewone oplaadkabel van de iPad.
   – Sidecar is nieuw inderdaad, en die heb ik nog niet geprobeerd! Het lijkt er inderdaad op dat je de kabel dan niet nodig hebt, tenzij je je iPad op wil laden tijdens het gebruik (wat slim kan zijn als je hem langer gebruikt)
   – Op de iPad gebruik ik niet een andere app voor de powerpoint. Omdat de iPad dan eigenlijk gewoon computerscherm is, gebruik ik er een programma op mijn computer voor (powerpoint).

   En wat spannend dat je live gaat volgende week! Ik zou je aanraden om de hele Setup even goed te testen een dag eerder.
   Veel succes!

 2. Ook ik heb een vraag in deze online tijd. Is het mogelijk via youtube ook een simulated live webinar te geven? Dus dat ik dezelfde webinar op verschillende tijdstippen laat zien alsof ie live is? Ik hoor je graag en succes & sterkte in deze bizarre tijd!

  1. Post
   Author

   Die functie heb ik nog niet gevonden. Wat je wel kan doen is een video ‘in premiere’ laten gaan (daar hebben we ook al eens een video over gemaakt). Bij het in premiere gaan, speelt een video een soort van ‘live’ af, en kunnen de kijkers dus ook niet doorspoelen, bijvoorbeeld. Er is dan ook een live chat. Al met al lijkt dat behoorlijk op wat je vraagt 🙂

    1. Hoi Josje, je stelt e x a c t de vraag die ik ook heb en waar ik naar op zoek was.
     Ik wil ook een wekelijks webinar opzetten waarbij het lijt of het live is maar waar in werkelijkheid een video (van een presentatie) wordt afgedraaid.
     Niet om mensen te foppen maar puur praktisch.

     Mijn vraag aan jou: heb je het al geprobeerd?

     Groeten,

     Martin van Duijn

 3. Hi,

  Ik heb twee vragen,
  1. Welke kabel heb je nodig om van de blackmagic naar een windows pc te verbinden? Ik heb wel een micro hdmi ingang, maar geen thunderbolt.
  2. Heb je ervaring met Go To Meeting/ Go To Webinar icm de software uit je video. Ik werk zelf namelijk altijd met Go To Webinar voor mijn zakelijke webinars.

  Ik hoor graag!

  1. Post
   Author

   Hoi Marleen,

   dat zijn nog best lastige vragen! Ik ben bang dat de Ultra Studio Mini Recorder misschien wel niet werkt in combinatie met PC, als de PC geen thunderbolt aansluiting heeft.
   Ik vond wel dit apparaat als alternatief: https://www.blackmagicdesign.com/products/intensity
   Maar ik zou je vraag ook zeker even bij Blackmagic zelf neerleggen, die weten meer van dat soort details!
   En je tweede vraag: Go to Webinar heb ik alleen vanaf de deelnemer-kant een keer meegemaakt, nooit als organisator, dus ik weet dat eigenlijk ook niet. Geven zij geen aanwijzingen daarover op hun website?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.