Hoe werk je met DaVinci Resolve? Gratis video monteren op Windows

Als mensen ons vragen welk (gratis) edit programma ze het beste kunnen gebruiken op Windows, raden wij altijd DaVinci Resolve aan.

Helaas kan je iMovie, het gratis edit programma van Apple, niet gebruiken op je Windows computer.
Windows Movie Maker was de tegenhanger, maar eerlijk gezegd missen wij veel opties in dit programma! Je lijkt er soms meer niet dan wel mee te kunnen 😉

DaVinci is voor Windows een prima edit programma. En ook nog eens gratis dus!

Je kan het programma hier downloaden. En kijk daarna rustig onze beginners tutorial eens door:


Tijdcodes

 • 00:00 Welkom
 • 01:12 Gedachten over het programma
 • 03:47 Davinci downloaden
 • 04:57 Davinci openen
 • 06:07 Autosave aanzetten
 • 07:44 Davinci schermen rondleiding
 • 09:16 Video’s importeren
 • 13:26 Video op je tijdlijn zetten
 • 14:16 Over de tijdlijn
 • 19:16 Shots knippen
 • 23:26 Sneltoetsen
 • 24:57 Video’s boven elkaar plakken
 • 25:50 Foto of plaatje toevoegen
 • 28:23 Overgangen
 • 29:47 Muziek toevoegen
 • 31:03 Geluid harder en zachter zetten
 • 32:54 Muziek volume
 • 34:33 Keyframes
 • 36:13 Kleuren aanpassen
 • 39:50 Exporteren

Meer leren over DaVinci Resolve?

In de video benoemen we het al: er is nog zo veel meer te leren over DaVinci dan wij hier laten zien! We kunnen je de tutorials van DaVinci zelf ook echt van harte aanraden. Die zijn erg uitgebreid en erg goed. Ze zijn wel Engelstalig.

Je vindt de tutorials van DaVinci Resolve hier.

Monteren kun je leren

De basis van een montage programma onder de knie krijgen, is een goede eerste stap naar een succesvolle montage. Maar alleen daarmee ben je er nog niet....

In onze cursus 'Monteren voor Beginners' delen wij 2 methodes met je die jij kunt gebruiken om je montage makkelijker te maken. We laten je precies zien hoe wij het monteren van een video gestructureerd aanpakken. Zodat jij straks ook beter, en sneller kan monteren.

Wil je meer weten?
Bekijk de cursus die wij aanbieden hier beneden.

Ja, ik wil beter leren monteren!

About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

[activecampaign form=5]

Verder Lezen

Comments 28

 1. Hallo,

  Ik ben benieuwd of iemand mij kan helpen. Voorheen bewerkte ik mijn video’s met Pinnacle. Sinds een paar jaar werk ik met Davinci Resolve. Ik ben hier heel blij mee, maar ik kan niet terug vinden of het net als in Pinnacle mogelijk is met menuknoppen te werken. Aan het begin van de video maakte je dan een keuzemenu en kon je klikken op het onderdeel dat je graag wilt zien zodat je niet de hele video door hoeft te spoelen.
  Is dat ook mogelijk in Davinci Resolve? Ik heb al gezocht op internet, maar kom nauwelijks uitleg in het Nederlands tegen waardoor het voor mij lastig is het antwoord te vinden.

  Groeten,
  Ingrid

 2. Goedemorgen, hoe kan ik davinci (noem het maar even) een markeerpunt maken. Ik wil bij het afspelen van een gemonteerde video door verschillende scenes kunnen springen. Zodat ik bij het afkijken op een TV d.m.v. de toetsen VOORUIT SPOELEN of VOLGENDE naar een andere/volgende scene kan.

  1. Post
   Author

   Hoi Willem! Wij weten eerlijk gezegd niet of dit (nu nog) kan? Wij werken hier zelf niet mee (we maken bijvoorbeeld wel hoofdstukken in Youtube, maar dat zit dan echt in het platform zelf) – dus ik ben bang dat we je hier helaas niet bij kunnen helpen.

  1. Post
   Author

   Hi Guy, wat vervelend dat het niet werkt! Het is voor ons helaas van afstand echt lastig om te zeggen wat er precies misgaat… Dat kan vanalles zijn! Ik zou in jouw geval even rommelen met de instellingen, dus kijken of er niet ergens een pijltje onderin zit wat maakt dat het verdwenen is, of dat de modussen wellicht op een andere manier (via het menu?) te bereiken zijn 🙂

   1. dank u Grietje, ik heb al alles geprobeerd maar het lukt voorlopig nog niet, zal het nog eens proberen, hou je op de hoogte

    1. Beste Grietje,
     ik heb het programma volledig verwijderd van mijn laptop , en opnieuw gedownload,
     maar ik heb nog steeds geen knoppenbalk onderaan,
     bizar toch niet ?

     1. Post
      Author

      Hoi Guy, dat is inderdaad gek! Ik zou in dit geval proberen contact op te nemen met DaVinci zelf 🙂 Hopelijk komt er een punt waarop het wel lukt!!

 3. Onlangs DaVinci geïnstalleerd op m’n nieuwe iMac (na Windows)(valt ook niet mee) en sleep mijn videofragment naar de tijdslijn. Bij jullie instructie video gaat alles gesmeerd en wordt weergegeven in een videolijn en een audiolijn met daarin de geluidsgolven.
  Bij mij verschijnt er een videolijn met daaronder 6 audiolijnen (kanalen) allemaal iets vertillend en egaal groen, zonder zichtbare geluidsgolven. Wat ik ook doe, ik kom niet verder.
  Ook het importeren gaat moeilijk.
  Help. groet, dick

  1. Post
   Author

   Hoi Dick, altijd vervelend als je montage programma niet doet wat je wilt dat hij doet! Het is voor ons van afstand helaas altijd ontzettend lastig om te zien wat er precies misgaat, omdat dit zo veel kan zijn en elke situatie weer anders is. Kan het zijn dat jouw camera meerdere geluidssporen heeft opgenomen? En ook al zie je geen geluidsgolven: hoor je wel geluid? Groetjes! Grietje

 4. Ik heb een probleem met het importeren van video’s, geen van de manieren om te importeren werkt en daardoor kan ik maar niet beginnen. Iemand een oplossing?

  1. Ik heb ook problemen met importeren. Ik ben er achter dat mijn Imac een update heeft gemaakt en daardoor is er een probleem. Apple dacht dat het met het beeldformaat te maken had. Na meer dan 2 uur bellen en proberen was dat volgens hen de enige optie. Ik ben zelf verder gaan zoeken en tot mijn verbazing vond ik bij de informatie van Apple dat mijn camera niet meer ondersteund werd. En nu dan ?…
   Ik heb nog vele Hi8 bandjes liggen en ik kan ze niet meer op mijn computer inladen om te monteren. Weet iemand hoe ik met dit probleem om moet gaan?

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Hi Nathalie, goede vraag! Ik durf dit niet te zeggen omdat ik nog nooit zo heb gewerkt. Ik heb met Premiere weleens het projectbestand gestuurd naar iemand – als diegene ook de video’s heeft dan kun je het bestand gewoon openen en verder werken. Maar zoals je in Google Drive samen in 1 document kan en samen kan typen, ik vermoed dat dat met montageprogramma’s niet kan…

 5. ik wil dus steeds bestanden in davinci zetten alleen als het filmpje langer dan 2 minuten duurt zet hij het niet in de media poul hoort dat zo?

  1. Post
   Author

   Hi Talitha, hmm, dat klinkt gek! Hij zou alle bestanden gewoon voor je moeten importeren ongeacht de lengte… Het is van veraf lastig te zeggen wat er bij jou misgaat helaas…

  1. Post
   Author

   Klik even op de link ‘hier downloaden’ in het artikel 🙂 Dat is de officiele site van DaVinci! 😀

 6. Waarom lukt het niet om Davincie Resolve 16 te installeren op een windows 10 laptop? Dan is het iets met een postql (en nog iets) dan is het iets met een .dll bestand..ik zou het gewoon graag een keer uit willen proberen.

  1. Post
   Author

   Hi Jorien, wat jammer dat het niet lukt! Ik durf zo van afstand niet te zeggen wat er precies misgaat… Wellicht kun je even op het DaVinci Resolve / Black Magic forum kijken? Daar zitten veel meer mensen die in deze materie zitten en je wellicht wel verder kunnen helpen 🙂

 7. Hierboven staat in de tekst: ‘Je kan het programma hier downloaden’ waarna ik hem nergens kan downloaden. Waar kan ik hem nou downloaden? Er staat hier maar waar is hier??

  1. Post
   Author
 8. die captcha op jullie pagina werkt niet. Invoer is fout en na opnieuw proberen meldt ie dat ik de comment tekst al heb ingevoerd

 9. Hoi, ik heb het filmpje over davinci bekeken en ben zeer enthousiast geworden. Het werkt fantastisch en bedankt voor de uitleg.wel een probleem is het downloaden van de gratis versie. De website werkt niet, je kunt niet downloaden op een windows 10 pc. Meerdere browsers geprobeert maar geen succes. Wel kon ik downloaden via mijn android mobiel. Ik denk dat ze hun webpagina niet up to date hebben gemaakt.in ieder geval erg bedankt voor de uitleg.

  1. Oh, wat jammer! Ik zou toch verwachten dat dat gewoon moet werken. Heb je hen ook al een email gestuurd? Wellicht kunnen zij je beter helpen dan wij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.