Help, ik heb een Youtube ID claim! Wat nu?

Je hebt je video geüpload, en alles ziet er prima uit. Tot je een mailtje van Youtube ontvangt: materiaal uit je video wordt geclaimd door een derde partij.
Wat is er precies aan de hand? En welke gevolgen heeft dit voor je video en je Youtube kanaal?
In dit blog geef ik je antwoord op die vragen. Als er na het lezen nog onduidelijkheden zijn, reageer dan vooral even in de comments! We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Content ID claim

Als je een Content ID claim ontvangt, ziet de mail er als volgt uit:

Hi [jouw kanaalnaam],
A copyright owner using Content ID claimed some material in your video.
This is just a heads up
Don't worry. You're not in trouble and your account standing is not affected by this.
There are either ads running on your video, with the revenue going to the copyright owner, or the copyright owner is receiving stats about your video's views.

Video title: [titel van de video] Copyrighted song: [titel van het nummer dat je hebt gebruikt] Claimed by: [de naam van de partij die je content claimt]

What's next?
If there are no problems, you don't need to take any action. You don't need to delete your video.
If something went wrong and the copyright owner or our system made a mistake, we have a dispute process. Only use it if you're confident you have the rights to use all the content in your video.
- The YouTube Team

Wat betekent dit?

Een Content ID Claim wil zeggen dat je materiaal in je video gebruikt hebt, waar jij niet de rechten van bezit. Bijvoorbeeld: andermans muziek, andermans foto’s, scenes uit een film of TV programma, enzovoorts.

In de mail zie je precies wat er geclaimd wordt, en door wie.
Als je de details van de claim bekijkt kan je zien over welk deel van de video het gaat. Druk hiervoor op de blauwe knop ‘View Details Claim’ in het mailtje en daarna onderaan de pagina op ‘Play Match’. Het gedeelte van je video dat nu wordt afgespeeld, bevat de content die volgens de aanklager niet van jou is.

Hoe komt een Content ID Claim tot stand?

Dagelijks worden op Youtube vele duizenden minuten aan filmmateriaal geüpload. Om ervoor te zorgen dat rechthebbenden de touwtjes in handen houden over hun eigen materiaal, heeft Youtube het Content ID systeem ontwikkeld. Er is een database waar content eigenaren hun materiaal in kunnen zetten. Als iemand anders vervolgens hetzelfde materiaal op Youtube zet, ziet het Content ID systeem een match. De content eigenaar mag nu bepalen wat er gebeurt met degene die zijn of haar materiaal heeft gebruikt.

Youtube legt in dit filmpje zelf heel helder uit hoe het werkt:

Wat zijn de gevolgen van een Content ID claim?

Wat de gevolgen van een Content ID claim zijn, verschilt per claim en per video.
In de mail die je ontvangt, staat precies wat er met je video zal gebeuren.

Enkele opties:

 • Er worden advertenties over je video afgespeeld. De inkomsten hiervan gaan naar de eiser, niet naar jou.
 • Je video wordt geblokkeerd in bepaalde landen, of wereldwijd.
 • Het geluid van je video wordt gedempt

Dit zijn de gevolgen voor je individuele video. Mensen vragen zich vaak af of hun kanaal in zijn algemeenheid nog 'schade' oploopt door een ID Claim. Gelukkig is dit niet zo.

Je hebt misschien weleens gehoord van Youtube kanalen die verwijderd worden omdat ze content van derden hebben gebruikt, maar dit is niet het gevolg van een Copyright ID Claim. Je Youtubekanaal wordt pas verwijderd als je 3 Copyright Strikes hebt gehad.
Dat is een heel andere situatie!

Wil je meer weten over Copyright Strikes, klik dan hier of hier.

En nu?

Als je akkoord gaat met de beperkingen die je zijn opgelegd en je denkt dat de claim inderdaad rechtmatig is, bijvoorbeeld omdat je popmuziek hebt gebruikt die niet onder de Creative Commons muziek valt, dan hoef je niks te doen. De claim blijft dan op je video liggen, maar zoals gezegd: hij richt verder geen schade aan aan je video of je kanaal.

Denk je dat de claim niet klopt? Dan kan je hem betwisten. Youtube zal je meerdere keren vragen of je dit wel echt wilt doen. Je kan daardoor wat angstig worden: wat zijn de gevolgen als ik dit doorzet en mijn verweer wordt afgewezen? Het kan gebeuren dat je alsnog met een Copyright Strike komt te zitten, wat wel gevolgen kan hebben voor je kanaal.

Voor je een Copyright Claim betwist, is het dus goed je te verdiepen in de materie.
Hier lees je meer over dit onderwerp.

Maar laat je er ook niet weerhouden een Copyright Claim aan te vechten! Je bent zeker niet de eerste wiens video onrechtmatig wordt geclaimd. Iemand anders gaat er met advertentie inkomsten over jouw video vandoor. Als dit niet de rechthebbende van het gebruikte materiaal is (valse claim) of als je het materiaal van de rechthebbende wel mocht gebruiken, ga er dan tegenin. Zelf heb ik meerdere keren een Content ID Claim betwist, en ook meerdere keren gewonnen.

Bekijk voor je de claim aanvecht nog wel even deze veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Ik herken de naam niet van degene die mijn video claimt

Een claim kan onrechtmatig lijken, omdat je de eiser niet herkend. Houd er rekening mee dat bijvoorbeeld bij het gebruik van muziek, niet perse de artiest zelf een claim indient. Meestal is dit een instantie die namens hem of haar handelt. Google altijd de naam van de eiser om te zien wie het is. En google dan meteen de naam van de eiser in combinatie met 'false claim youtube' of iets vergelijkbaars. Je ziet direct of het vaker gebeurt dat er vanuit deze hoek valse claims worden ingediend.

Maakt het Content ID systeem fouten?

Ja, mijn ervaring uit het verleden is dat Youtube een match kan denken te herkennen, die zeker geen match is. Soms zelfs in de verste verte niet 😉 Dit maakt het gemakkelijk de claim te betwisten - er gaat overduidelijk iets mis. 

Worden er (veel) valse claims gemaakt?

Ja, helaas wel. Evil souls zijn zich ervan bewust dat mensen het eng vinden een Copyright Claim aan te vechten. Zij claimen random video's in de hoop dat er een aantal niet worden betwist. Dat is natuurlijk een leuk verdienmodel. Het is ook schrikbarend makkelijk om bij Youtube aan te geven dat jij de rechten ergens over bezit, en video’s van anderen te claimen.

Nog een goede reden om even goed uit te zoeken of de claim wel rechtmatig is, en als dat niet zo is, hem te betwisten. Zonde als iemand anders je advertentie inkomsten wegneemt, terwijl hij daar het recht niet toe heeft.

Mijn Creative Commons muziek wordt geclaimd

Hoewel je Creative Commons muziek juist gebruikt om geen claims te krijgen, kan het toch nog zijn dat je er wel eentje ontvangt. Soms is het een claim die niet klopt. Maar dat hoeft niet. Een Creative Commons artiest kan zich aansluiten bij een organisatie die hem of haar vertegenwoordigt. Die organisatie kan besluiten de muziek te claimen op Youtube namens de artiest. Het kan daardoor zelfs zijn dat een video die al jaren online staat, opeens een claim ontvangt.

Als dit gebeurt, kan je het beste direct contact opnemen met de artiest. Vraag of de claim inderdaad namens hem of haar gemaakt is. Als dit zo is kan je vragen of de claim verwijderd kan worden. De bezitter van het auteursrecht kan altijd besluiten bepaalde makers of partijen uit te sluiten van claims. Als je de muziek als Creative Commons muziek gebruikt en je houdt aan de voorwaarden die er gesteld zijn (bijvoorbeeld geen commercieel gebruik als de artiest daarom vraagt), is de kans groot dat de claim verwijderd wordt.

Zijn er nog vragen?

Stel ze in de comments! Zoals gezegd: we helpen je vraag en zo snel mogelijk verder 🙂


About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

[activecampaign form=5]

Verder Lezen

Comments 54

 1. Ik heb een vraag. Ik gebruik liedjes van Michael Jackson in mijn video’s. Bij they don’t care about us herkent die The way you make me feel en bij beat it herkent die een Aziatisch bedrijf. Maakt dat uit en wat gaat er gebeuren als Sony erachter komt dat de verkeerde geld krijgt voor zijn muziek.

  1. Post
   Author

   Hi Ricardo! Volgens mij is het geen probleem voor jou als de verkeerde je video zou claimen. Dat weet ik natuurlijk niet zeker, maar dat zou ik zeggen. Daarnaast is het vaak zo dat je de naam niet meteen herkent van iemand die claimt. Ik heb vaak gehad dat er een tussenpersoon bij zat dus dat ik dacht: klopt dit nu wel, maar dat het bij dieper graven op google toch bleek te kloppen. 🙂

 2. Ik den dat ik mijn vlog niet op youtube zet. Ik vind dit eng( ik weet ik ben een bengerik door mijn autisme) Maar ik denk dat ik alleen korte trailers voor mijn videos op youtube zelt en de filmpjes op een wat meer openscource netwerk zet, en in de trailer geen muziek en beelden van derden ook geen cc.
  Dat ik een roffel op de tafel geef als als auditieve aandagchtstrekker in mijn trailers.
  En in de videeos die ik bijvoorbeeld op peartube zet cc muziek waar van ik de artiest extra ook nog om toestemming vraag en dit vast leg .

  want ik maak geen videos om die ta laten weghalen of mij te laten bestoken met enge mails ed. en al helemaal niet om grote geld bedragen te moeten betalen.

  en ik denk dat er meer mensen zijn die hier beng van worden en wellicht de moet in de schoenen zakt en dun vlog maar helemaal niet uploden

  1. Post
   Author
 3. Ik heb een vraag. Ik heb zo’n claim gehad maar de video staat prive en niet open. Kan mij iets gebeuren voor mijn YouTube account? Zou ik hem wel zelf kunnen bekijken? Of kan dat ook niet?

  1. Post
   Author

   Hi Luca, in principe gebeurt dan (denk ik!) hetzelfde als wanneer een openbare video wordt geclaimd: je krijgt waarschijnlijk advertenties over je video (die jij dan alleen ziet?) als het goed is krijg je ook een mail van Youtube waar alle gevolgen in staan!

 4. Hoi, ik heb een vraag en hoop dat iemand mij antwoord kan geven.
  In mei ga ik om de ouderen van een zorginstelling een hart onder de riem te steken een gratis optreden verzorgen. Ik ga balkongymnastiek op stelten geven. De zorginstelling heeft een licentie voor de achtergrondmuziek dus dat is geregeld. Ik wil de videoopname op youtube zetten en ook op facebook delen. Wat kan ik doen om te voorkomen dat youtube en facebook de muziek dempt, ik wil er best voor betalen en het gaat niet om een winstoogmerk.

  Groeten Ric

  1. Post
   Author

   Wat leuk! Dat klinkt heel goed 😀 Welke stappen je in dit geval zou kunnen zetten vind ik lastig te zeggen. Wij kennen de route niet om bekende muziek af te kopen. Wat wij doen is dat we Artlist.io muziek gebruiken of bijvoorbeeld iets van audiojungle – dat is onbekendere muziek maar qua gebruik is dat wel beter geregeld. Maargoed, ik snap dat je de achtergrondmuziek hier niet zomaar kan veranderen 🙂 Ik durf dus niet te zeggen hoe je dat zou moeten aanpakken!

  1. Post
   Author
 5. Help!

  Ik heb 2 jaar lang een youtube kanaal gehad met een vriendin. Daarop staan filmpjes van ons samen, maar ook persoonlijke vlogs (ongeveer 80) persoonlijke vlogs, bevallingsvlogs etc. op. Wij zijn op een rot manier uit elkaar gegaan en zij beheerd het kanaal nu. Ik heb meerdere keren aan haar gevraagd of ze mijn persoonlijke filmpjes van mij en mijn gezin wilt verwijderen. Hier zijn inmiddels 4 weken overheen gegaan en ze vertikt het. Kan ik een claim indienen of heeft dit geen zin omdat ik ze voorheen zelf heb geupload?

  Alvast bedankt!

  1. Post
   Author

   Hoi Melanie, wat een vervelende situatie! Ik ben bang dat ik je hiermee niet kan helpen. Als video’s niet op je eigen kanaal staan en je ze zelf kan verwijderen, maar daarvoor bij iemand anders moet zijn en diegene niet reageert, dan gaat het er eigenlijk over welk recht jij hebt om de video’s offline te laten halen? En hoe je dit het beste kan doen? Ik zou zeggen dat je voor jouw rechten het beste juridisch advies kan inwinnen!

   Succes,
   Groetjes,
   Grietje

 6. Hoi, ik begrijp het nog niet zo goed. Mijn video ( enkel muziek) wordt geclaimed. De liedjes die ik in de video gezet heb zijn allemaal te vinden op youtube en zijn voor mij enkel gebruikt omdat ik ze top vind en aan iedereen wil laten horen.

  1. Post
   Author

   Hi Joeri! Dat kan gebeuren 🙂 Heb je ons artikel over auteursrecht al gelezen? Het feit dat een liedje al op Youtube staat betekent niet dat jij het ook zomaar kan gebruiken, zonder een claim te krijgen. Als jij iets niet zelf gemaakt hebt (wat bij deze muziek blijkbaar zo is) dan is het van iemand anders. Je kunt het dan niet zomaar gebruiken, zonder die ander om toestemming te vragen, plat gezegd 🙂 Als je die toestemming niet hebt dan kan die ander ervoor kiezen om jouw video te claimen!

 7. Hallo!

  Ik ben zelf aan het kijken om een youtube kanaal te starten. Nu zie ik een hoop andere kanalen die verschillende stukjes van youtube videos achter elkaar editen in één filmpje en dat publiceren op hun kanaal. In de omschrijving plakken ze dan de linkjes naar de originele filmpjes en geven de eigenaar als het ware de credit. Tevens nemen ze vaak een tekst op in hun beschrijving onder de video, waarin iets staat van dat als er auteursrechtelijke problemen zijn dat men contact kan opnemen.

  Mijn vraag is of dit zomaar mag? Youtube videos downloaden en deze in elkaar editen tot bijvoorbeeld een compilatie over een bepaald onderwerp.

  Alvast bedankt!

  1. Post
   Author

   Hi Bart! Tsja, dat is voor ons lastig te zeggen 🙂 Om te beginnen zijn wij geen juristen dus waterdicht juridisch advies kunnen we niet geven. Maar lees even ons artikel over auteursrecht! Citeren mag, maar dan moet je iets wel echt als citaat gebruiken. Werk van anderen zomaar achter elkaar monteren mag in principe niet, ook niet met naamsvermelding / de melding dat als mensen een probleem hebben ze contact kunnen opnemen. In principe is het aan jou als je iets van een ander wil gebruiken om te vragen of dat mag, niet aan de ander om achteraf te zeggen dat ze dat liever niet hadden gewild 🙂

   Dat gezegd hebbende: natuurlijk is er een verschil tussen wat mag en wat mensen doen. Dus het kan goed zijn dat je heel vaak constructies ziet langskomen die eigenlijk niet mogen, maar waarbij mensen het toch doen…

 8. Ik heb sinds kort een YouTube kanaal over drummen en nu wilde ik samen met de muziek van youtube mee drummen. Dus de muziek draait mee terwijl ik meedrum. Mag ik dat zomaar doen of krijg ik dan ook claims. Ik heb geen inkomsten van mijn kanaal. Dat is mijn bedoeling ook niet. Gewoon fun. Ikbegreep als je de originele artiest erbij zet en in de titel cover zet samen met atrist en liedje dst het wel mag. Is dat zo?

  1. Post
   Author

   Hoi Ed! Ja dat is een lastige vraag… 🙂 Wij zijn geen juristen dus een waterdicht antwoord kan ik je niet geven. Wat ik denk: als Youtube de muziek herkent zal de video waarschijnlijk geclaimd worden. Wat er dan gebeurt hangt af van wat de artiest wil. Wellicht zetten zij advertenties aan over je video en claimen zij de inkomsten. Wellicht gaan ze een stap verder en krijg je een schending wegens auteursrecht. Dat laatste is mij nog nooit overkomen, dat eerste wel! Vaker zelfs. Ik ben bang dat de enige manier om erachter te komen is door het uit te proberen? Ik kan het helaas niet van tevoren voorspellen 🙂

   En naamsvermelding alleen is zeker niet genoeg! Dat is een beetje een misvatting die ik wel vaker hoor 🙂 Als de artiest dat aangeeft dat het zo mag: dan is het ok. Maar in principe is muziek het werk van iemand anders. Iemand anders werk pakken zonder directe toestemming maak je niet ‘goed’ met naamsvermelding 🙂 Dat werkt wel zo bij citaten, maar dat is weer iets anders! Over auteursrecht en citaatrecht hebben wij ook artikelen op de website staan en anders kan ik je Charlottes Law ook aanraden 🙂

   Succes!

 9. hi

  ik ben sinds kort begonnen aan mijn youtube kanaal. Ik had op youtube een copyrightfreemuziekje gevonden en deze gebruikt op mijn youtube.

  Nu krijg ik toch nog een claim. Wat moet ik doen?

  met vriendelijke groet

  1. Post
   Author

   Hi Mette, ja lastig!!! Het is belangrijk even goed te kijken waar het muziekje echt vandaan komt. Iemand kan wel zeggen dat hij copyright free is, maar is diegene ook de eigenaar van de muziek? En als dat niet zo is: zoek de eigenaar (rechthebbende) op en kijk of diegene de muziek inderdaad beschikbaar stelt. En zo ja: moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen? Naamsvermelding bijvoorbeeld en de website van de rechthebbende vermelden?

   Kortom: zoek echt even goed uit of je muziek ‘rechtenvrij’ is! Als dat zo is kun je de partij die claimt direct benaderen, of de persoon van wie het nummer is. Dat zijn soms losse partijen omdat rechthebbenden vaak iets claimen via een organisatie die zich daarin specialiseert.

   Ik heb zelf wel goede dingen bereikt door mensen direct te benaderen en de situatie uit te leggen 🙂

   Succes!!!

 10. Mijn You Tube kanaal is verwijderd als gevolg van auteursrechterlijke klachten.
  Ik heb in de afgelopen 20 jaar in Nederland en in het buitenland live opnames gemaakt bij verschillende concerten en optredens (Pop groepen en artiesten)
  Kort nadat You Tube mij heeft gemeld dat klachten waren ontvangen was mijn kanaal verdwenen met alle inhoud zonder dat ik de gelegenheid heb gekregen om een  back up te maken.
  Na mijn kontact met You Tube werd mijn verteld dat het besluit definitief was.
  Wat kan ik nog meer doen om deze probleem op te lossen?

  1. Post
   Author

   Hi Didou, wat een vervelende situatie!! Wij hebben dit zelf nog nooit zo aan de hand gehad. Ik ben bang dat alleen Youtube dit voor en met jou zou moeten kunnen oplossen, en het is in de praktijk merk ik erg lastig om goed contact met hen te krijgen. Ik kan je alleen maar adviseren dus om te proberen iemand te pakken te krijgen binnen Youtube voor zover dat lukt… iets anders gaat helaas niet werken ben ik bang! Heel veel succes!

  2. Hoi Didou,
   Dit is zeer vervelend en je moet een beetje geluk hebben en het val en staat met het feit in hoeverre je de amerikaanse regels van youtube hebt overschreden of te wel in hoeverre Youtube denkt dat je de regels hebt overschreden, de claim kan ook van iemand zijn gekomen die bewust jou kanaal wil saboteren.
   Hieronder een verhaal hoe ik een vriend geholpen heb.
   Deze vriend is een witte herder fokker en heeft over de jaren heen vele video’s gemaakt van de witte herders.
   Tijdens de geboorte van zijn laatste nest heeft hij dit volledig gestreamed (rond de 8 uur ), vrijwel direct na deze stream heeft hij een melding van youtube gekregen dat :

   Wegens herhaalde of ernstige schendingen van onze Communityrichtlijnen (https://www.youtube.com/t/community_guidelines) is je YouTube-account ..zijn kanaal.. opgeschort.

   Natuurlijk heeft hij net zoals jij een bezwaar ingediend en heeft de melding gekregen dat de beslissing definitief was, heel vervelend allemaal en dus de weg om bezwaar te maken was afgesloten.
   Omdat ik een film wilde maken van de stream en deze dus niet meer te bereiken was heb ik een poging gewaagd om toch zijn kanaal open te krijgen.
   Ik heb ingelogd onder mijn eigen account en heb een nieuw bezwaar ingediend met vermelding van zijn kanaal.Het is ongelofelijk belangrijk dat je wel de waarheid verteld en dat je niet weet wat de reden is van opschorting, maar dat je wel een vermoede hebt, die verkeerd beoordeeld is, Het verzoek dat ik heb gedaan in het Nederlands, want je wilt graag dat een Nederlander jouw bezwaar beoordeelt. Het kanaal van deze vriend is inderdaad opnieuw beoordeeld en vrij gegeven.
   Via een andere account die al enige tijd bestaat en een youtube kanaal heeft en geen claims heeft kan je de bezwaar procedure opnieuw opstarten via :

   https://support.google.com/youtube/answer/2802168?hl=nl en klikken op “dit formulier”

   Vul alles correct in met jouw gegevens

   Mijn voorbeeld van het bezwaar :

   Al hoewel het bezwaar al eerder is ingediend zou ik het bijzonder op prijs stellen als deze opschorting opnieuw wordt beoordeeld. De opschorting heeft plaats gevonden vlak na of tijdens de stream van de geboorte van 11 witte herder pups. Het is mogelijk dat ik de stream verkeerd heb gecategoriseerd en per ongeluk ” geschikt voor Kinderen” heb opgegeven. Wellicht is de natuurlijke geboorte van de hondjes als kwetsend ervaren, maar het was niets anders dan een geheel natuurlijke geboorte van puppy’s, hier zijn meer voorbeelden van te vinden op Youtube. Zoals u aangaf dat er sprake zou zijn van Spam, oplichting en misleidende praktijken is niet correct, immers kan bij een live geboorte van honden hiervan geen sprake zijn.
   Natuurlijk zal ik de stream, indien niet goed gecategoriseerd, juist categoriseren.
   Op het kanaal staan vele video’s van mijn honden en het zou bijzonder fijn zijn als ik deze video’s weer terug heb.
   Alvast bedankt voor moeite
   Vriendelijke groet
   … Jouw naam …..

   Hopelijk heb je hier wat aan, de reactie van Youtube komt op het email adres van de account die je hebt gebruikt voor het bezwaar.

   1. Post
    Author
 11. hey ik heb een vraag stelvoor ik ga mensen 1 kanaal of meerdere vragen yo mag ik je muziek van spotify op mij live stream gebruiken en je zegt yo in mij live chat zul maar zeggen ik geef hem mod voor support voor muziek en hij gaat akkoord zal je dan een copyright music hebben van iemand anders mag je dan zoals free beats trap gebruiken om alle muziek die iemand anders dan mag promoten want ik zie veel mensen dat doen heb geabonneerd en wat zijn de gevolgen mensen mogen mij kanaal wel time-out geven zoals muziek die iemand anders upload of je vraagt yo mag ik je kanaal promoten op mij eigen kanaal voor support / dat iedereen naar jou gaat enzovoort maar kan je dan die gene ook mailen om te vragen zie wel vaak bij engelse mensen maar sommige muziek vind ik echt hard om te helpen dat ie meer krijgt enzovoort groetjes freddy

  1. Post
   Author

   Hi Freddy! Ik begrijp nog niet helemaal goed wat je vraag is 🙂 Kun je hem misschien nog eens anders formuleren?

 12. Ik heb ook een vraagje, is er een mogelijkheid zodat google het niet door heeft als je een deel van een andere video gebruikt?
  Vriendelijke groeten
  Lucas

  1. Toevallig heb ik dat getest in de eindfilm van mijn stream, ik heb een video gebruikt die ik gedownload had van youtube en daarbij het geluid verwijdert, dit was een stuk jungle die ik gebruikt heb als achtergrond. Volgens mij wordt de content id alleen gevingerprint op het geluid. In ieder geval ging het bij mij goed.

   1. Post
    Author
  2. Post
   Author

   Hi Lucas! Ik durf dat zo niet te zeggen… Wij zijn bekend met 2 dingen: 1, een claim (of schending) vanwege het gebruik van muziek van derden. En op ons kanaal hebben we ook een tabje ‘auteursrecht’ waar we kunnen zien of anderen ons materiaal gebruikt hebben. Die mensen krijgen niet direct een claim, maar wij kunnen zo’n claim dan wel indienen. Als uploader weet je dus pas dat het herkend is als wij daar werk van maken (volgens mij).

   Een sluitend antwoord op die vraag heb ik dus helaas niet voor je!

 13. Hoi,
  Allereerst bedankt voor de duidelijke video’s en uitleg, ze hebben mij ontzettend goed geholpen met het opzetten van OBS en streamen naar youtube.

  Elk jaar help ik een basisschool met de technische invulling van de groep 8 Musical.
  Geluid, Instellingen belichting, etc, etc. en op de uitvoerings avond film ik met 3 camera’s de musical, die ik daarna edit en voor de leerlingen een film maak van de musical.
  Zo ver prima, maar dit jaar is anders, de ouders kunnen niet aanwezig zijn in de te kleine zaal, vanwege corona, dus het idee was al gauw geboren om te gaan streamen.
  Ik was een streaming test aan het doen en gebruikte daarbij een presentatie film van de musical van vorig jaar. Toen ik de diverse parameters goed had liet ik de stream even lopen om te kijken of hij idd prima bleef en dat ik hem op de TV kon bekijken.
  Wie schets mij verbazing dat de stream afgesloten werd door youtube en er een Community violation als reden was opgegeven en er een Content ID claim op stond. De opgeslagen video was verwijderd . Natuurlijk direct een bezwaar ingediend en Youtube heeft de video hersteld, de rest van mijn vragen waren helaas onbeantwoord, want ik wilde dit bij de echte stream natuurlijk voorkomen.
  Het bleek dat de vingerprint van een van de liedjes was herkend en ik de violation om de oren kreeg.
  Wat ik graag wil weten hoe kan ik voorkomen dat er zoiets (afkappen van de stream) nogmaals gebeurt en zeker tijdens de echte streaming, daar worden natuurlijk ook liedjes gebruikt en die zullen redelijk zuiver zijn omdat ik het geluid van het mengpaneel aftap.

  Vriendelijke groet
  Erik

  1. Post
   Author

   Hoi Erik, ja ik herken je probleem! Ik lees er vaker over, en een antwoord van Youtube krijgen is moeilijk / zo niet te zeggen: onmogelijk. Het kan goed zijn dat er tijdens een nieuwe stream weer iets wordt getagd onder het mom ‘content ID claim’ – en dan wordt je stream wellicht geblokkeerd. Op Youtube zelf kun je dit alleen voorkomen door zeker te weten dat er niks in je muziek ook maar enigszins lijkt op iets wat Youtube herkent als ‘van iemand anders’. Ik ben bang dat dat met een musical niet lukt… Ik zie het meest dat Twitch wordt aangeraden als streaming platform, omdat die het probleem niet zou hebben. Ik heb hier zelf geen ervaring mee maar wellicht is het het uitzoeken waard? Op Youtube zou ik in dit geval zeker niet vertrouwen, helaas!

   1. Hoi Grietje,

    Nog bedankt voor je antwoord.
    Voor het geval dat jullie nog meer van zulke vragen krijgen.
    Het is idd een probleem bij youtube, echter heb je bij de lagere school musicals te maken met ouders die zeker niet allemaal bedreven zijn met computers.
    Hierdoor ben ik genoodzaakt om te dealen met het bekende voor de ouders, dus Youtube en/of Facebook.
    Allereerst heb ik contact gezocht met de leverancier van de nieuwe musical, in dit geval Benny Vreden.
    Ik heb ze het probleem voorgelegd en bij deze musical maker is het geen echt probleem, want ze registeren geen content vooraf, maar kijken achteraf of er een claim ingediend gaat worden, dan wordt de school specifiek aangeschreven.
    Dus tot zover geen probleem, maar er kan natuurlijk altijd een riedeltje inzitten die wel herkend wordt als content van een ander.
    Ik heb een simpel videotje gemaakt waaronder ik alle liedjes heb geplakt en de video geupload, test 1 , gelukkig hier geen probleem.
    Vervolgens heb ik dezelfde video laten streamen en weer gekeken wat er gebeurt, test 2 ook geslaagd.
    Het lijkt erop dat ik deze musical zonder problemen kan streamen, de streamtest herhaal ik nog vlak voor de daadwerkelijke stream.
    Ik maak 2 streaming events aan onder verschillende accounts die ik communiceer naar de ouders, de 2e dient als backup, dus als de stream beëindigd wordt, kan ik vrij snel overschakelen naar de 2e stream.
    Ik hoop dat het bovenstaande voldoende is voor een succesvolle musical.
    Overigens heeft Twitch ook een content scan, echter is deze niet zo strikt.

    1. Post
     Author

     Dank Erik voor deze aanvulling! Heel fijn. En jeetje wat een werk, maar klinkt alsof het zo helemaal goed moet komen. I keep my fingers crossed! Het klinkt alsof de kinderen en ouders echt van de musical kunnen gaan genieten zo 😀 Heel heel veel plezier!!!!!

     1. Post
      Author
 14. Ik heb dus een ID claim (Auteursrechtsclaim) ontvangen), omdat ik muziek heb gebruikt van verschillende kanalen. Ik vind het heel erg verwarrend wat er nu wel of niet gaat gebeuren. Moet ik de video nu verwijderen om verdere problemen te voorkomen of kan dit nu geen kwaad en kan de video gewoon blijven staan op youtube?

  1. Post
   Author

   Hoi Marvin! Goede vraag. Er kunnen verschillende dingen gebeuren, en als het goed is specificeert Youtube in de mail wat ze precies met jouw video doen. In ieder geval voor dit moment. Meestal is het zo dat er gewoon advertenties afgespeeld worden over je video, maar dat het verder geen ‘kwaad’ kan. Als in: dat je video geblokkeerd wordt (in bepaalde landen) of dat je een waarschuwing wegens schending krijgt. Maar dat kan ik van afstand zo niet zeggen 🙂

 15. Hi, ik hoop dat ik op deze post nog een antwoord krijg:
  Is er een mogelijkheid om een video te testen op rechten vóór ik het risico loop om geblokt te worden.
  Facebook, YouTube of Vimeo. Ik wil geen ban aan mijn broek krijgen en dus eerst uploaden, laten testen en dan publiceren.

  1. Post
   Author

   Hi Johan! Ja dat is een goede vraag. De enige oplossing die ik hiervoor kan bedenken is om een tweede kanaal te beginnen en daar je proefuploads op te doen. Eerlijk gezegd bij alle jaren dat ik nu op Youtube zit heb ik nog nooit echt een melding wegens schending gehad. Wel claims, maar die hebben opzich geen gevolgen voor je kanaal. Een claim kan ook nog later komen, als je video al langer online staat, en zijn niet altijd rechtmatig! Kortom: het kan sowieso gedoe opleveren 🙂 Dat voorkom je wellicht niet helemaal.

 16. Iemand op youtube heeft een claim ingediend op mijn video. Deze persoon valt mij lastig omdat hij eerder mijn video op zijn eigen kanaal heeft gebruikt en ik hiervoor een auteursrechtclaim had ingediend. Hij valt mij per mail ook continu lastig. Hij smeekt mij al maanden om de claim weg te halen en dat doe ik niet en ik negeer hem. Nou heeft hij onlangs een auteursrechtclaim ingediend op een video wat ik zelf heb gemaakt en ik de maker van de video ben (gek dat youtube mijn video ook verwijdert heeft). Ik heb het gevoel dat hij mij terug probeert te pakken op deze manier. Uiteraard heb ik een verweer ingediend dat ik de eigenaar ben van de video. Ik weet eigenlijk niet goed wat ik hiermee verder kan. Kan iemand mij tips en trucs geven hierover?

  1. Post
   Author

   Hoi Volkan! Dat is een enorm irritante situatie inderdaad. Het lastige met grote partijen als Youtube en Facebook is dat ze (bijna) niet persoonlijk te bereiken zijn. Ik heb deze situatie zelf niet zo aan de hand gehad (alleen ID claims maar geen schending wegens auteursrechten). Jij staat in je recht inderdaad zoals je het vertelt, maar de vraag is hoe je dat recht gaat halen? Ik denk dat je moet afwachten wat Youtube erover zegt.

 17. Echt fijn dat jullie dit hebben beschreven, maar voor mij zijn er nog steeds wat onduidelijkheden. Binnenkort wil ik een video uploaden, die ik zelf heb gemaakt. Daaronder heb ik gebruik gemaakt van bekende nummers. Voornamelijk popmuziek van deze tijd. Ik heb geen groot kanaal en ga er zeker geen geld mee verdienen het is puur voor mijzelf en mijn vrienden. Stel ik krijg een copyright claim, betekend het dan dat de muziek toch nog gedemd wordt als het ook voor puur vermaak is en niet voor eigen verdiensten. Kan ik dit dan ook tegen gaan? want hoe kan ik nou er voor zorgen dat de video niet gedemd wordt en dat de muziek wel te horen is? Moet ik daarvoor perse toestemming voor vragen? Ik hoop dat het gewoon kan, want zoals ik het nu hoor is dit best een gedoe.

  groetjes

  1. Post
   Author

   Hi Maria! Dat zijn goede vragen. Je kan hier vinden wat er precies met welk nummer gebeurt: https://www.youtube.com/music_policies?ar=2 – dan sta je straks niet voor verrassingen! Je weet dan of muziek gedempt wordt of dat er bijvoorbeeld advertenties over je video’s komen. Wat overigens meestal zo is!

   Het is inderdaad gedoe, en het wordt wellicht nog wel meer gedoe met de aanscherping van de regels voor platforms als Youtube en Facebook. Het blijft nu eenmaal zo dat je zonder te vragen iets gebruikt waar een ander de rechten van bezit. Als je dit wil voorkomen kan je Creative Commons muziek gebruiken! Daarmee gaat het (meestal) wel goed 🙂

 18. Wij maken als Lokale Omroep veel video’s die via de link op You Tube naar onze website gaan.
  Nu krijg ik telkens een claim m.b.t. de muziek.
  Wij als omroep betalen BUMA, SENA rechten geldt dat niet voor Video’s
  You Tube is in deze onbereikbaar

 19. Interessant stukje. Dank je.
  Ik heb er ook mee te maken gehad in het verleden en heb een ander stukje muziek achter de video gezet…. Niks aangevochten hoewel ik zeker weet dat het onder CC licentie is verstrekt in eerste instantie.

  Ik heb begrepen dat mensen ook de licentie later kunnen aanpassen waardoor muziek of beelden die je eerst via CC licentie in jouw film gebruikte ineens niet meer gebruikt mogen worden of niet meer commercieel mogen worden gebruikt. In zo’n geval kan dan bijvoorbeeld ineens de mogelijkheid om geld te verdienen met je film vervallen. Knap irritant!
  Verder tot nu toe op het bovenstaande na niks ernstigs meegemaakt wat muziek betreft die ik onder CC licentie heb gebruikt.

  Ik hoor wel vaker dat je problemen kan krijgen met beeldmateriaal die via Youtube wordt aangeboden onder CC licentie, klopt dat? Dit heeft me er tot nu toe van weerhouden om dit door Youtube aangeboden beeldmateriaal te gebruiken. Heb je hier nog nuttige informatie over?
  Thanx

  1. Post
   Author

   Hi Ronald,
   Dank voor je uitgebreide verhaal! Ik (Grietje) heb met TravelGretl inderdaad weleens gehad dat er een nummer dat onder CC licentie was uitgegeven, en toch werd geclaimd. Zelfs jaren later nog. Ik heb dat verder niet aangevochten, maar zo gelaten. De video werd niet denderend goed bekeken, en de eiser was wel duidelijk de artiest en niet iemand anders. Maarja, ook als artiest is dat natuurlijk niet netjes om te doen! Zet je nummer dan niet online onder een CC licentie 😉

   Hoe het met beelden gaat, weten wij niet uit eigen ervaring. We kunnen je op dat vlak helaas niet concreet helpen..

 20. Hallo,

  Heel interessant stukje, bedankt daarvoor!
  Eén vraagje, indien ik via de e-mail vraag aan een persoon (youtube account) voor toestemming om gebruik te maken van zijn of haar video, en diegene geeft toestemming door bijvoorbeeld te antwoorden ‘ja, is goed’ of ‘oké, doe maar’.
  Is dit dan voldoende bewijs om later een claim, die van dit persoon komt die ‘virtueel’ toestemming gegeven heeft (via de mail), in te gaan? En hoe groot is dan de kans dat je wint?
  Wellicht hebben jullie hier ervaring mee, of weten hoe dit werkt :). Ben erg benieuwd.

  Groetjes.

  1. Hai Niels,
   Goeie vraag! We denken dat hoe meer je vastlegt met iemand, hoe sterker je staat als het echt vervelend wordt. Hij geeft wel nu al aan dat het prima is, dus de kans dat hij later moeilijk gaat doen is klein.
   Om zeker te zijn, zullen we je vraag nog even voorleggen aan een bevriende jurist, dus we komen bij je terug!

    1. Hai Niels,

     Jolien van Woudenberg van http://suezadvocaten.nl gaf me dit antwoord:

     Toestemming is toestemming, ook als die via de mail wordt gegeven. Toestemming geven kan ook mondeling (alleen kun je dan het probleem krijgen dat je de gegeven toestemming uiteindelijk niet kan bewijzen).

     Wat wel belangrijk is in dit soort gevallen, is dat duidelijk moet zijn waarvoor degene die toestemming geeft dat precies doet. Dat heeft niets met IE-recht te maken, maar met overeenkomstenrecht. Het is dus van belang dat degene die toestemming vraagt duidelijk maakt waarvoor hij de foto-film-tekst etc. wil gebruiken, zodat degene die toestemming geeft, weet waar hij aan toe is en kan nagaan of gebruik binnen de gegeven toestemming plaatsvindt. Daar gaat het vooral vaak mis.

     Hoop dat je er zo iets mee kunt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.