Wanneer je een set bouwt om te filmen, heb je vaak lampen, microfoons en cameraâs nodig, en statieven om alles aan vast te maken. En dat moet allemaal maar net op elkaar passen. Soms heeft een camera net een andere aansluiting dan het statief dat je wilt gebruiken, of wil je bijvoorbeeld een lamp aan een plank vastmaken. Je hebt dan klemmen, adapters en andere accessoires nodig.Â
De algemene term voor al deze dingetjes is trouwens âgripâ. We maakten er natuurlijk al een video over:
In dit artikel ga ik een aantal handige grips met je doornemen. Ik ga je dus geen lijst geven van wat er allemaal is, want dat is serieus net zoveel als het aantal camera’s die je kan kopen. Eindeloos.
Nee, ik wil je een overzicht geven van de mogelijkheden die er zijn, zodat je zelf je weg kan vinden in het woud van friemel accessoires đ Gewoon wat praktische info die handig is om te weten, als je dingen gaat aanschaffen. Dit zijn namelijk allemaal handige praktische dingen, maar je moet maar net weten dat ze bestaan en hoe ze heten!

Schroefdraad en adapters
Een statief waar je een lamp op kan zetten heeft meestal een schroefdraad aan de bovenkant. Dit is over het algemeen een ¼” schroef die je op alle video en fotostatieven ziet, en die je ook in camera’s aan de onderkant hebt. Maar, let op, nu zijn er ook lampstatieven met een â ” schroefdraad. Hierboven zie je de twee verschillende soorten naast elkaar.


Klemmen
Daarnaast zijn er allerlei soorten klemmen. Op de foto hierboven zie je bijvoorbeeld een âsuper clampâ. Geen idee waarom het zo heet! Zoân super clamp en de meeste van dit soort klemmen, hebben een gat waarmee je hem op een statief kan zetten. Zonder schroeven, kan je hem er gewoon op zetten.Â
Wat ook kan, is zoân klem gebruiken in combinatie met een andere klem, zoals bijvoorbeeld deze:



Balhoofd adapters
Wat ik ook handige dingetjes vind zijn de mini balhoofd adaptertjes. Ze hebben meestal aan de bovenkant een Âźâ schroefdraad en vaak aan de onderkant zoân vierkant plaatje wat op de hotshoe van een camera past. Vaak kan je dat vierkantje wat in de hotshoe schuift er ook af schroeven, waardoor je ook aan de onderkant een schroefdraad hebt.

Die aansluiting op de bovenkant van een camera heet een hotshoe wanneer je er ook signalen doorheen kan sturen, zoals met een flitser, en een coldshoe wanneer je er alleen maar iets op kan schuiven.

Magic arm
Een magic arm is ook super handig. Je ziet er hierboven eentje. Eigenlijk zijn het twee balhoofd adaptertjes met een armpje ertussen. Je kan ze gebruiken om lampjes of monitors ergens op te zetten en in precies de juiste hoek te kunnen afstellen. Je hebt magic arms in verschillende formaten.

Autopoles
De autopoles wil ik hier ook even noemen. Dit zijn geen adapters, maar ook geen statieven. Ze zijn wel mega handig om een lamp aan te hangen, of je achtergrond tussen te spannen.
Om echt iets aan deze dingen te hebben, heb je dus ook klemmen nodig zoals ik net heb besproken.

Combineren
Uiteindelijk kun je al deze dingen met elkaar combineren. Met studs kan je verschillende klemmen aan elkaar bevestigen, en zo bijvoorbeeld een superclamp aan een autopole hangen, daar weer een gobo klem aan doen om een monopod (een-poot-statief) aan te hangen. De mogelijkheden zijn eindeloos đ

Onmisbaar
Al deze accessoires kunnen echt onmisbaar zijn op een filmdag en zijn dus typisch een reden dat ik nog wel eens zenuwachtig ben of ik alles heb ingepakt.... Want als ik precies 1 studje te weinig heb om een lamp mee op een statief te zetten, dan kan ik niet de juiste opstelling maken! En het zijn allemaal van die kleine friemeldingen, dat het soms lastig is om er overzicht over te houden. Oftewel; altijd goed nadenken bij het inpakken đ
Heb je hier nog vragen of opmerkingen over? Laat je reactie zeker achter onder dit artikel!
Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Verder lezen

Stockvideo en speciale effecten gebruiken bij het video monteren

Een intro animatie maken voor je video

Templates en effecten gebruiken in je video montage

Over Youtube: wat je moet weten over advertenties over jouw video’s

Comments 2
Hoi Riske, ik heb met de gopro filmpjes gemaakt en bewerkt in première pro. Ik heb jou stappen gevolgd om te exporteren. Ik heb ongeveer 2 minuten gemaakt, maar hij had alleen een stukje van 2 sec gecodeerd! (55 mb)En nu?
Author
Hmm… ik heb dit wel eens gehad als ik een ‘in’ en ‘uit’ punt had gezet op de tijdlijn. Dan exporteert ie alleen dat gedeelte. Heb je dat per ongeluk gedaan?
Als je je in en uitpunt uitzet, dan zou hij de hele tijdlijn moeten exporteren.