Monteren met Shotcut: zo werkt het! Gratis montageprogramma voor Mac en Windows

Er wordt ons heel vaak gevraagd wat een goed, gratis en eenvoudig montage programma is voor Windows. Een heel lastige vraag! Want eigenlijk hebben wij zo'n programma nog niet gevonden...

ShotCut is een van de betere programma's in die categorie. Het is open source en dus gratis, het draait op windows en er zijn geen watermerken. Tenminste: wij hebben ze nog niet gevonden 😉

We merkten wel dat we het geen heel intuïtief programma vinden. Daarnaast kun je je bij open source programma's afvragen hoe goed ze uiteindelijk worden bijgehouden?

Al met al hebben we een beetje gemengde gevoelens over ShotCut. 
Mocht je vaker willen gaan monteren en wat tijd willen stoppen in het leren van een programma? Dan kan DaVinci Resolve ook een goede optie zijn! Dit programma heeft een gratis variant met een hoop mogelijkheden waar je zelfs als gevorderde editor prima mee uit de voeten kan.

Hoe werkt Shotcut?

In de video hier beneden laten we je zien hoe Shotcut werkt. We leggen de basis aan je uit zodat je meteen aan de slag kan.

Shotcut downloaden

Lukt het je niet om ShotCut te downloaden? Je bent niet de enige 🙂 We kregen hier ook veel vragen over, zo veel zelfs dat we er een extra video aan gewijd hebben!

De downloadpagina van ShotCut vind je hier.

About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

[activecampaign form=5]

Lees ook

Comments 14

 1. Hi, ik ben een vlogje aan het maken maar de shot opgenomen met iPhone (MOV) die zijn schokkerig. Shots opgenomen met Samsung lopen wel soepel. Wat moet ik veranderen?

  1. Post
   Author

   Hi Ilona! Lastig te zeggen wat er dan misgaat 🙂 Het kan zijn dat je iets in 30fps en iets in 25fps hebt gefilmd en dat je dat verschil ziet op de tijdlijn? Of dat de ene telefoon een betere stabilisatie heeft dan de andere en je dat op een groter scherm goed ziet? Het kan ook nog zo zijn dat je programma het zwaar heeft met sommige bestanden en het dus schokkerig afspeelt 🙂

 2. Wat een fijn tutorial!
  Ik ben aan het monteren in shotcut en ben er nog niet zo goed in. Hoe verkort ik de tijd dat 1 foto te zien is tijdens een filmpje. Ik wil dat minder lang dan de standaard zeg maar. Dat krijg ik niet voor elkaar.

  1. Post
   Author

   Hi Willemijn, dank! Wat leuk dat je aan het monteren bent 🙂 Wij werken zelf te weinig in Shotcut om dit te weten maar online vond ik dit:

   1. Add your first photo to the project.
   2. Add the first photo to the Playlist.
   3. Select the photo by single left-click.
   4. Select Properties from the Toolbar.
   5. In the Properties panel look for Durationset it to your liking and click Set as Default.

   Hopelijk helpt dit? 🙂
   Veel groetjes!
   Grietje

  1. Post
   Author

   Hoi Christel! Wij werken zelf niet standaard met dit programma dus kennen ook niet alle opties door en door 🙂 In dit geval zou ik helaas niet weten of dat mogelijk is!

 3. Hallo,

  Dankjulliewel voor al jullie filmpjes. Ben er veel wijzer van geworden hoe te werken met bijvoorbeeld shotcut.
  Ik heb nog wel een vraagje: Hoe kan ik een stukje van de video sneller laten afspelen? We hebben bijvoorbeeld een paar filmpjes van in de auto onderweg en die gedeeltes van de video wil ik sneller laten afspelen

  * Ik heb het gevonden, maar in ieder geval bedankt voor jullie filmpjes 🙂

  Groetjes

  Amber

  1. Post
   Author

   Hoi Amber, oh ik ging je net antwoorden! Maar wat fijn dat je het al gevonden hebt 😀 Veel succes en vooral heel veel plezier met filmen! En dank voor je compliment, fijn om te horen 🙂

 4. Hallo,
  Ik heb met jullie input gister een filmpje met Shortcut gemaakt. Toen ik het filmpje bekeek nadat ik het geëxporteerd had, bleek dat er voortdurend een verwijzing naar Shortcut (dat het de gratis versie was, op het scherm te zien, als een balk op een derde van onder. Hoe komt je daarvan af?
  Hgr. Pieter Huijbregts

  1. Post
   Author

   Hoi Pieter, dank voor je bericht. En wat gek! Shotcut zou geen watermerk moeten hebben, en dit klinkt alsof er toch een watermerk op zit? Heb je het programma op de officiele website gedownload? Ik durf eerlijk gezegd niet te zeggen wat hier nu precies misgaat!

 5. Beste Grietje en Riske,

  onlangs heb ik jullie tutorials ontdekt die ik tot diep in de nacht met veel plezier bekijk.
  Hartelijk dank daarvoor.

  Nu wil ik graag beginnen met het maken van filmpjes.
  Een paar doelen: informatieve filmpjes over omgeving, gebouwen, bezienswaardigheden, promotie van mijn vakantiewoningen, maar ook een muziekvideo met meerdere beelden tegelijk op het scherm (je kent ze wel; ze worden momenteel gepresenteerd alsof het online opnamen zijn van bands, samenwerkende ‘bekende’ artiesten, of zelfs enorme koren.)
  Nu ben ik in jullie video’s al een aantal editing programma’s tegengekomen die jullie aanbevelen:
  iMovie (ik heb een Macbook en iMac)
  Shotcut
  DaVinci Resolve
  Hitfilm

  Welke kan ik nu het beste gaan gebruiken?

  Bij voorbaat hartelijk dank voor de te nemen moeite voor het beantwoorden van mijn vraag.

  Met vriendelijke groet,

  Ed Pach

  1. Hoi Ed,
   wat leuk dat je ons gevonden hebt! Heb je ook dit artikel al gelezen: https://dev.devideomakers.nl/programmas-voor-video-bewerken-onze-favorieten/

   En om je vraag te beantwoorden is ook de vraag: wat wil je precies met video? Is het iets wat je in de toekomst wil blijven doen, en wil je dus graag veel tijd besteden om het echt goed te gaan doen (kies dan DaVinci) Of wil je liever iets makkelijkers omdat je het maar een paar keer wil doen? (kies dan iMovie).

   Sowieso raad ik beginners die een Apple hebben altijd aan om gewoon met iMovie te beginnen. Het is een top programma wat makkelijk te leren is. En als je langer bezig bent, loop je vanzelf tegen de beperkingen aan. En dan is het tijd om over te stappen naar een serieuzer programma (zoals Davinci).

 6. Hi!
  Met veel plezier ben ik door je tutorial wegwijs geworden in Shotcut. Dankjewel voor de superhandige tips! Ik heb ook een vraag: is het mogelijk om in Shotcut tekst in het scherm op te nemen, een ondertiteling zegmaar?
  Ik ben benieuwd!
  groetjes!
  Roos

  1. Post
   Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.